Jön a jégeső és a felhőszakadás

2021.06.25. 06:15 Módosítva: 2021.06.25. 06:18

Pénteken északnyugat felől éri el hazánkat az átmeneti felfrissülést hozó hidegfront. A szél már napközben feltámad, ekkor azonban még csak kevés zápor, zivatar lehet a déli és keleti megyékben. A hevesebb viharok várhatóan péntek este érkeznek nyugat felől, és szombat hajnalig robognak át az országon keleti irányba. Jégeső, viharos szél és felhőszakadás is előfordulhat, sőt egy-egy szupercella kialakulása sem kizárt.

Az Időkép animációjából kiderül, hol és mikor alakulhatnak ki a zivatarok, illetve hogy milyen ütemben csökken a hőmérséklet a front átvonulását követően. Keleten már felragyogtak a világító felhők, több webkamera is elcsípte napkelte előtt a különös légköri jelenséget. 

Egyébként a pénteki lesz az év legkésőbbi napnyugtája, vagyis ma lesz a legtovább világos. A nyári napfordulón ugyan már túl vagyunk, de az csak a leghosszabb nappalt jelenti, nem esik egybe a legkorábbi napkeltével és legkésőbbi napnyugtával. Budapesten 

20 óra 45 perckor megy le a nap.

Keleten ennél valamivel korábbi, nyugaton pár perccel későbbi időpontokkal kell számolni. A világosság ezt követően viszont még órákig kitart. A hivatalos polgári szürkület 21:25-kor, a navigációs szürkület 22:21-kor, a csillagászati szürkület (amikor a csillagok láthatóságát már nem befolyásolja a nap fénye) pedig 23:50-kor esedékes.