Lenke
14 °C
28 °C

Kövér László: Magyarország magyar ország akar maradni

2021.06.25. 11:06
Egy olyan korszakalkotó közjogi dokumentumnak, mint amilyen az Alaptörvény, az a legfőbb üzenete, hogy Magyarország magyar ország akar maradni – hangoztatta az Országgyűlés elnöke pénteken.

Kövér László a Magyar Jogász Egylet Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben című konferencia megnyitóján beszélt, amelyet a Kúria dísztermében tartanak. A házelnök azt mondta: a több mint ezeréves Kárpát-medencei magyar történelemben „egy demokratikusan megválasztott Országgyűlés által 2011-ben megalkotott első írott alkotmányunk szerint mi, magyarok a jövőben is önrendelkező és cselekvőképes államban, önazonosságát megőrző nemzetként és demokratikus jogrendben akarunk élni”.

Hozzátette: ez az üzenet az idő múlásával nem halkul, hanem erősödik, és az erre adott válasz politikai értelemben világos választóvonalat rajzol azok közé, akik a 21. században a magyar államot, a nemzetet és a demokratikus jogrendet erősítenék, illetve azok közé, akik sorvasztani akarják. 

Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egylet elnöke köszöntőjében rámutatott: a 2011-es alaptörvény megtestesíti a múlt, a jelen és a jövő generációinak szövetségét, „választ ad arra, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk és hová tartunk”, valamint „választ ad értékeinkre, és rögzíti elidegeníthetetlen jogainkat”.