18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megszólalt az áldozat ügyvédje és a honvédség is a szexuális zaklatásról

2021.06.30. 20:10 Módosítva: 2021.06.30. 20:28

Hiába próbált a Magyar Honvédségen belül is segítséget kérni, akár jogi szolgálatoktól, akár pszichológustól vagy parancsnokoktól, mindenhol falakba ütközött – mondta Hegedűs Antal, annak a nőnek a védője, akit állítása szerint rendszeresen közösülésre kényszerített egy alezredes a Magyar Honvédségnél. A zaklatási ügyről elsőként a HVG számolt be.

A nő ügyvédje az RTL Klub Híradójában elmondta: az áldozatnak a feljelentés után is együtt kellett volna dolgoznia felettesével, ezért védence kénytelen volt betegszabadságra menni. 

Idén januárban tett feljelentést a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen, ennek ellenére egyiküket sem helyezték át, továbbra is együtt kellett volna dolgozniuk. Nagyon célszerűtlennek gondolom, hogy ha valaki feljelenti az elöljáróját, az továbbra is annak az alárendeltségében kell hogy dolgozzon. Szerettük volna, hogy ez ne így legyen, korábban erre nagyon kiforrott gyakorlat is volt, de sajnos úgy néz ki, hogy ez jelen pillanatban már nem áll fenn

– fogalmazott Hegedűs Antal. 

Az alezredes ellen a honvédségnél méltatlansági eljárás is indult, azt azonban nemrég megszüntették – a HVG360 információi szerint ez volt a frissen kinevezett parancsnok, Ruszin-Szendi Romolusz egyik első döntése. A Demokratikus Koalíció (DK) a történtek miatt a honvédelmi miniszterhez fordul.

Írásbeli kérdést nyújtok be a honvédelmi miniszterhez, hogy megtudjuk, igaz-e a hír. Ha igen, leginkább azt szeretném megtudni, melyik alakulatnál történt, és hogy a Magyar Honvédség parancsnoka miért függesztette fel, illetve állította le a vizsgálatot a szóban forgó alezredessel szemben

– mondta Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese. 

A Honvédelmi Minisztérium az RTL megkeresésére elismerte, hogy megszüntették a méltatlansági eljárást. 

Az eset körülményeit több szervezet is vizsgálja. Egyrészt az illetékes ügyészség folytat büntetőeljárást, másrészt a honvédség is – fegyelmi eljárás keretében – tovább folytatja a körülmények tisztázására kiterjedő részletes vizsgálatot

– írták. 

A Honvédelmi Minisztérium szerda este közleményt juttatott el az MTI-hez, amiben azt írják: „Ferdít a HVG, az általuk közzétett cikk a félretájékoztatás iskolapéldája.”

A cikkben említett eset kapcsán az érintett főtiszttel szemben indított méltatlansági eljárást a Magyar Honvédség parancsnoka valóban megszüntette. Ez azonban korántsem jelenti azt, amit Dezső András újságíró állít. 

A Magyar Honvédség állományának tagjai – nemüktől, rendfokozatuktól és beosztásuktól függetlenül – kötelesek a szolgálatteljesítés alatt és szolgálaton kívül is a honvédelmi szervezet tagjához és a szolgálati beosztásához méltó magatartást tanúsítani. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség minden olyan magatartást és viselkedési formát elítél, amely szembemegy a szervezet erkölcsi és jogi irányelveivel

– olvasható a közleményben. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport