Összeomlottak a déli határátkelőink

D  VG20170407015
2021.07.03. 15:33 Módosítva: 2021.07.04. 08:01

A nyugati országokban mostanság veszi ki a szabadságát a legtöbb kelet-európai vendégmunkás, aki ilyenkor többnyire autóval látogat haza, így a romániai, szerbiai és horvátországi határátkelőinken szombaton több kilométeres kocsisor és még több órás várakozás alakult ki. 

A Letenye I. közúti határátkelőhely és a Letenye II. autópálya-átkelő előtt két, illetve három órát kellett ácsingózni a kilépésig. A torlódás oka a megnövekedett forgalom mellett az volt, hogy a horvát oldalon a beutazással kapcsolatos teljes körű adminisztráció időigényes.

A röszkei közúti határátkelőhelyet a határátlépés gyorsítása érdekében szombaton 13 óra 30 perctől ideiglenesen csak a Magyarországról kilépő utasok használhatják. A Csongrád-Csanád megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint a magyar rendőrség és a szerb társszervek célja, hogy csökkentsék a várakozási időt. Ehhez a belépő forgalmi sávokon is a kilépést teszik lehetővé, így a két röszkei átkelőn összesen tíz forgalmi sávon hagyhatják el az utasok az országot. A belépő utasok a röszkei autópálya-határátkelőhelyet használhatják.

Az utazók a határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről bővebben a rendőrség határinfó oldalán, illetve a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Frissítés az esti helyzet szerint

  • Csanádpalota autópálya-átkelő: 3 óra
  • Csengersima: 1 óra
  • Nagylak: 1 óra
  • Röszke autópálya-átkelő:  3 óra
  • Letenye: nincs 15 percet meghaladó várakozás

Update vasárnap reggel:

A Határfigyelők Facebook-csoportban vasárnap reggel azt írták, hogy Tompánál, Bácsalmásnál és Röszkénél továbbra is hosszabb várakozásra kell számítani. 

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Varga György / MTI)