Lehel
17 °C
27 °C

A szájat és az orrot már nem, de a szemet el kell takarni

2021.07.03. 07:59 Módosítva: 2021.07.03. 09:38

Egyre kevesebb helyen kell a szájat és az orrot, ám a felhőtlen napsütésben kényelmesebb lehet a szemet eltakarni. Sokan csupán divatos kiegészítőként hordanak napszemüveget, az egyéni védőeszköznek minősülő termékeknek mégis szigorú előírásoknak kell megfelelniük – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombati közleményében.

Megjegyezték, hogy az ITM nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozata visszatérő elemeként idén is húszféle napszemüveget ellenőrzött. Az UV-szűrés szempontjából mindegyik eleget tett a követelményeknek, ezúttal sérülésveszélyeset sem találtak a szakemberek.

Az egyik napszemüveget tényleges adottságainál gyengébbként sorolta be a gyártója, mégis éppen azt kellett a vásárlóktól visszahívni.

A napszemüvegek lencséi ma már szinte kivétel nélkül színezett polikarbonátból készülnek. Ez az anyag az ultraibolya sugárzás elnyelésével, visszaverésével védi a szemet, sötét színe pedig csökkenti a napsugárzás zavaró hatását. Az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma június végéig összesen húsz felnőtt és gyermek napszemüveget fényáteresztését, szerkezeti kialakítását és lencséit ellenőrizte. Mindegyik UV-szűrése megfelelt a címkén vállalt 100 százalékos értéknek, hiszen legalább 99,5 százalékban valóban megszűrik a káros napsugárzást - írták.

A labor a napszemüvegek lencséinek minőségét, az esetleg előforduló gyártási hibákat is vizsgálta.

  • Az egyik gyermekeknek szánt terméknél több buborékot, megmunkálási hibát észleltek, amelyek zavaró jelenléte hosszú távon látáskárosodáshoz vezethet.
  • A napszemüvegeken nem lehetnek éles szélek, érdes felületek, kiálló pontok sem.

A viselés során túlzott irritációt vagy sérülést okozó eltérésekre a korábbi évekkel szemben idén nem akadt példa – ismertették a közleményben.

A gyártók öt kategóriába sorolják be a napszemüvegeket aszerint, hogy azokat milyen erősségű napsugárzás elleni védelemre ajánlják. E jelöléseket a terméken vagy címkéjén kell feltüntetni.