Karácsony: Fudan helyett új kollégiumokat a fővárosba

2021.07.04. 13:44 Módosítva: 2021.07.04. 13:44

A diákváros megépítése Budapest és az ország egésze szempontjából is rendkívül fontos lenne, ugyanis a fővárosban kevés a kollégiumi férőhely, a Budapestre érkező vidéki fiatalok jelentős része albérletbe kényszerül, és ez emeli a fővárosi ingatlanárakat is – mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje vasárnap online sajtótájékoztatón.

A közösségi oldalon közvetített eseményen Budapest főpolgármestere a kínai Fudan Egyetem budapesti kampusz építésére utalva kijelentette:

amikor igent mondunk a diákvárosra, akkor természetesen nemet mondunk a Fudan-beruházásra is.

Az utóbbi idők egyik legnagyobb problémája szerinte, hogy kiszorítaná a diákvárost Budapest legértékesebb fejlesztési területéről.

Mindemellett a Párbeszéd politikusa közölte: az ellenzéki előválasztáson az MSZP-Párbeszéd szövetség a főváros 6-os számú választókerületében,

Józsefvárosban és Ferencvárosban Jámbor Andrást, a Szikra Mozgalom jelöltjét támogatja.

Hozzátette, az annak is szól, hogy Jámbor András élére állt annak a küzdelemnek, amelyet a civil társadalom indított a diákváros megmentéséért. Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, Karácsony Gergely  a többi ellenzéki miniszterelnök-jelölttel nyílt levelet írtak Hszi Csin-pingnek, a kínai népköztársaság elnökének a Fudan budapesti kampuszának leállítása érdekében.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke kiemelte, hogy ma Magyarországon több tízezer kollégiumi férőhely hiányzik vidékről és Budapestről is. Ezért ha a vidékről érkező hallgatók felvételt nyernek egy budapesti főiskolára vagy egyetemre, családjaiknak nagy erőfeszítést kell tenniük a diákok lakhatásának megoldásáért.

Rámutatott, amennyiben megkapják a bizalmat a választóktól 2022-ben, a Karácsony-kormánynak átfogó kollégiumfejlesztési programot kell megvalósítania a fővárosban és vidéken egyaránt.