Kijöttek az új maszkviselési szabályok, fontos részletek a rendeletben

2021.07.08. 07:15 Módosítva: 2021.07.08. 07:36

Szerdán este megjelentek a Magyar Közlönyben a Novák Katalin államtitkár által korábban, a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs negyedik ülése után megszellőztetett új maszkviselési szabályok. 

A rendelet szerint „az egészségügyi intézményben – a (2)–(4) bekezdés szerinti kivétellel – mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje”. E paragrafus rendelkezései a foglalkoztatottak számára munkahelyi kockázatbecslés alapján meghatározott egyéni védőeszközök viselési szabályait nem érinti – áll a rendeletben.

Az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni.

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus-spektrumzavarral élő személy nem köteles maszkot viselni, tartalmazza a rendelet. 

Ezeken túl az egészségügyi intézményben foglalkoztatott személy nem köteles maszkot viselni a betegellátásra nem szolgáló, betegforgalom számára nyitva nem álló,

  • pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben,
  • orvosi és nővérszobában, irodai és egyéb munkahelyen.

Szociális intézményben a Covid–19-világjárvány idején a szabad mozgás megkönnyítése érdekében az interoperábilis, Covid–19-oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozó igazolványok (uniós digitális Covid-igazolvány) kiállításának, ellenőrzésének és elfogadásának keretéről szóló, 2021. június 14-i (EU) 2021/953 európai parlamenti és tanácsi rendelet, valamint a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerint védettnek nem minősülő látogató, ellátott – lehetőség szerint – 

  • látogató fogadásakor,
  • közösségi programok alkalmával,
  • közösségi terekben való tartózkodás esetén
  • munkát végző személy,
  • egyéb célból jelen lévő személy

köteles – a rendeletben foglalt kivételektől eltekintve – „orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje”.

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus-spektrumzavarral élő személy nem köteles a szociális intézményben maszkot viselni.

Magyarország elérte az öt és fél millió beoltottat, megszüntették a járványügyi korlátozások jelentős részét, ami azt jelenti, hogy maszkot már nem igazán kell hordani, ezalól kivételnek számítanak a szociális és az egészségügyi intézmények – írta meg az Index korábban.