Árvíz, jég, szupercella: Budapest vergődik a vihar fogságában

2021.07.09. 21:29

Jókora pusztítást végzett a fővárosban pénteken pusztító vihar. Több kerületben bokáig érő vizet eredményezett – derül ki az Időkép cikkéből. 

Így festett a főváros felett, a Budapestet sötétbe borító szupercella:

szupercella.budapest.időkép
Fotó: Időkép

Jellemzően letört faágak, kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat a pénteki viharos időjárással összefüggésben – tudatta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Emellett több helyszínen a hirtelen összegyűlt csapadékot kellett szivattyúznia a tűzoltóknak, emellett kora estig tizennégy épületkárról kaptak bejelentést, legtöbb esetben kéményeket és tetőket rongált meg a viharos szél, illetve a jégeső.

Budapest XIX. kerületében, a Wekerletelepen 50 milliméter csapadék hullott, a csatornák nem bírták a hirtelen jött esőt elvezetni, ezért állt a víz az utcákon.  

Mukics Dániel arról is beszélt, hogy mostanáig országszerte nyolcvannégy helyszínre riasztották a katasztrófavédelmet, a legtöbb hívást Budapestről és Komárom-Esztergom megyéből kapták. 

Kalocsán egy autós kisebb forgószelet, megállapítása szerint tornádót kapott lencsevégre: 

Az I. kerületben filmezték le, ahogy a vihar egy csepp csapadék nélkül vonult át a Szél Kálmán tér felett. 

Az Időkép előrejelzése szerint vihar tovább vonul a Dunától keleti területekre, ahol szintén heves zivatarok, szélrohamok, felhőszakadás és több centiméter nagyságú jég is várható. 

A vihar a vasút közlekedésben is fennakadásokat okoz, míg a Budapest–Biatorbágy, a Budapest–Tárnok, a Budapest–Érd vonalszakaszon már zavartalanul közlekedhetnek a vonatok. A dunántúli vonatok péntek este – csökkenő késésekkel közlekednek. A menetrend szombat hajnalban állhat helyre – adta hírül a MÁV a honlapján.