Egy hét alatt félmillióan szerezték be Magyarországon az uniós védettségi igazolványt

2021.07.09. 15:35

Az első héten félmillióan szerezték be az uniós védettségi igazolást Magyarországon – mondta a kormányszóvivő pénteken a Facebookon közzétett videoüzenetében.

Szentkirályi Alexandra emlékeztetett rá, hogy az uniós védettségi igazolás július 1-jétől már az Európai Unió egész területén elérhető, és megkönnyíti az unión belüli utazásokat. Az igazolás már Magyarországon is beszerezhető papíralapon és elektronikusan is, angol–magyar nyelvű, és már az első héten félmillióan beszerezték.

Hozzátette, a legegyszerűbb ezt otthon kinyomtatni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) lakossági portálján keresztül. Továbbá le lehet tölteni akár mobiltelefonra is az EESZT lakossági alkalmazással, illetve lehet kérni a kinyomtatását kormányablakban és háziorvosnál is.

A védettségi igazolásnak háromféle típusa létezik.

Az oltási igazolvány a koronavírus ellen beoltottaknak jár, a tesztigazolvány azoknak, akiknek friss negatív PCR-tesztjük van, a gyógyultsági igazolvány pedig azoknak, akik átestek a fertőzésen.

Fontos tudni – folytatta –, hogy bár ez az igazolás formailag egységes az unióban, a tagállamok saját beutazási szabályokat is megszabhatnak. Ezért utazás előtt mindenképpen érdemes felkeresni a Konzuliszolgalat.kormány.hu honlapot, ahol országonként meg lehet nézni az aktuális beutazási feltételeket.

Érdemes tudni azt is, hogy a kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően már nagyon sok országba utazhatunk akár magyar védettségi igazolvánnyal is.

Szentkirályi Alexandra arra biztatott mindenkit, hogy ha teheti, nyaraljon belföldön. Magyarország ugyanis nem csak szép, hanem járványügyi szempontból ma Európa egyik legbiztonságosabb országa is – jegyezte meg.