21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0

Ítéletnap Budapesten: térdig ért a víz, hömpölygött a buszon is

2021.07.09. 21:38

Sokak életét megkeserítette a péntek délutáni időjárás, ezt csodásan illusztrálja a fotó, amit egy olvasónk küldött az Indexnek, és amelyen az látható, hogy Csepelen egy autós valamilyen módon árvízbe hajtott, és ott is maradt.

Olvasói fotó
Olvasói fotó

Nem lehetett kellemes napja a fenti autó sofőrjének, de az sem érezhette teljes biztonságban magát, akit vezetés közben kapott el a jégeső. Érdemes lehet a rossz látási viszonyok és a szélvédőnek csapódó mogyorónyi jégdarabok miatt lassabban, türelmesebben vezetni. 

A zivatar egyébként több veszélyforrást is jelenthet az autósokra, például a villámlás miatt, ami gyenge zivatar esetén is veszélyes lehet, mert nem tudhatjuk, hol csap le. Ilyenkor számítani kell erős szélviharokra, illetve azok miatt fákról leszakadó ágakra is. 

Sokat segíthet ilyenkor, ha megpróbáljuk jobban láttatni magunkat. A felkapcsolt fényszórók ugyanis nemcsak elölről, de a helyzetjelzők és a féklámpák működésével hátulról is biztosítják a láthatóságot. 

Kicsit jobban járt, aki buszon ült, amikor lecsapott az eső Pesterzsébetre. A videót egy Facebook-csoportban osztották meg, és ha a türelmesek végignézik, azt is megláthatják, hogy milyen, amikor a busz padlóján hömpölyög egy kisebb ár. Ha rég szállt volna buszra, tökéletes nosztalgiaélmény foghatja el. 

Egy másik olvasónk élménybeszámolót is küldött az Indexnek. Azt írta: „Ma kajakoztunk egyet, aztán beültünk volna kajálni. Ilyet még nem láttam, a visszapattanó jég fejbe talált, térdig érő víz a Vízisport utcában.”

Az alábbi videón pedig már az látható, hogy autósok milyen óvatosan igyekeznek célt érni a jégeső elvonulása után, néhol egy-egy járókelő igyekszik az autók között eligazodni a bokáig érő vízben. Érdemes lehet ilyen körülmények között nagyobb követési távolságot tartani a balesetek elkerülése végett. 

Ez segít abban is, hogy elkerülje a más járművektől származó vízpermetet, amely szintén ronthatja a látási viszonyokat.

Az alábbi felvételen pedig térdig érő vízben próbálnak átérni az úton a járókelők. Az autók csak nagyon lassan, a szemközti sávban talán araszolgatva haladnak. Nem csoda, sokakkal előfordult már, hogy a tökéletesnek hitt reflexeikről kiderült, mégsem olyan csalhatatlanok. Illetve minél lassabban halad, annál könnyebb irányítani az autót. Ugyanez a helyzet a fékkel. 

Nem szerencsés ilyenkor hirtelen beletaposni, mert az autó könnyen megcsúszhat.

A szakemberek egyébként azt is szokták javasolni, ha a látási viszonyok nagyon megromlanak, húzódjunk félre egy biztonságos helyen, kapcsoljuk be a helyzet- és az elakadásjelzőt, és várjunk, amíg valamennyire elcsendesedik a vihar. 

A jégeső egyébként elég durván elkapott néhány települést, Tatán és Sellyén például mandarin méretű jég esett az égből.