Ugyanaz döntötte be a traumatológiát, aki kilenc éve

D  VG20190201015
2021.07.12. 18:12

Ahogy arról az Index is beszámolt, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályának dolgozói közül hét traumatológus szakorvos bontotta fel határozatlan idejű egészségügyi szolgálati jogviszonyát pénzügyi okokra hivatkozva. A felmondások következtében az osztályon akadozott, majd szinte meg is szűnt a tervezett, szakszerű betegellátás. 

A Szent Rafael Kórház vezetősége az Index megkeresésére pár nappal ezelőtt közleményben reagált és elismerte: a kórház traumatológiai osztályának orvosai egységesen jelezték, hogy nem értenek egyet a számukra kifizetett ügyeleti díjak mértékével. A vezetőség akkor azt kommunikálta, hogy a betegellátás érdekében az ügyeleti díjakat jelentősen megemelte, de a felmondás alatt álló traumatológusok ennek ellenére újabb követelésekkel álltak elő. A kórház megpróbált újra tárgyalóasztalhoz ülni az orvosokkal, ez azonban nem vezetett eredményre, mivel a kórház közleménye szerint az újabb követelések a szakmaiságot nélkülözik, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges, valamint a társosztályokra indokolatlanul hárított volna át jelentős ügyeleti terheket.

A kórház a folyamatos betegellátás érdekében jelezte: komoly átszervezések szükségesek ahhoz, hogy a sürgősségi betegellátás és a traumatológiai járóbeteg-szakrendelés változatlanul működhessék. A betegeket addig is a kanizsai, a szombathelyi és a kaposvári kórház fogadja. 

A történelem, úgy tűnik, a magyar egészségügyben is ismétli önmagát.

2012 nyarán kísértetiesen hasonló helyzet fordult elő a siófoki kórházban, a szezon kellős közepén, amikor a betegforgalom-növekedés leginkább a traumatológiai részleget érintette. 

Kilenc évvel ezelőtt a kórház főigazgatója arról tájékoztatta a katasztrófavédelmet és az országos tiszti főorvost is, hogy vészhelyzet kialakulása fenyeget az intézményében, miután a baleseti sebészeti részlegen több kolléga mondott fel azonos indokkal.

Az ellátási krízis miatt azon a nyáron Siófokra más kórházakból kellett doktorokat áthívni. Akkor a három távozó baleseti sebész közül egy Svédországba ment dolgozni, kettő pedig azért mondott fel, mert az anyagiakban nem tudott megegyezni a siófoki kórház vezetésével. 

Az Index információi szerint kilenc évvel ezelőtt a siófoki és a mostani zaleegerszegi leállást is ugyanaz az orvos okozta. Akkor is, most is több pénzt szeretett volna kiharcolni magának és kollégáinak.

Siófokon a kórház főigazgatója akkoriban azzal magyarázta a szakítást, hogy a felmondott sebészek zsarolták, nem voltak hajlandóak észszerű kompromisszumra.

A Zala megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályán a napokban felmondó szakorvosok azzal indokolták a döntésüket, hogy az ügyeleti órák, az ügyeleti bérek elszámolása valamennyi, az osztályon dolgozó munkavállalót is hátrányosan érinti.

Az intézmény menedzsmentje válaszában azt írja, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony vállalásával 2021. március 1-jével jelentősen megemelkedtek az orvosi bérek. Kórházuk felmondott traumatológus szakorvosai a megemelt béren túl a korábban említett traumatológiai ellátásért járó fix díjban és az ügyeletek után járó díjban is részesültek, de a kórház vezetősége további bérzsarolásnak nem engedhet. 

Az Index úgy tudja, hogy a most felállt orvosok közt volt olyan, aki az elmúlt hónapokban 2 millió forint felett keresett havonta.

(Borítókép: A Zala Megyei Szent Rafael Kórház kardiológiai és pulmonológiai osztályát is befogadó épület 2019. február 1-jén. Fotó: Varga György / MTI)