Székelyföldig futnak, Áder János felesége vérét adja az akcióért

DSC6034
2021.07.14. 11:15

Állandó siránkozás helyett segítsünk másokon! – ez a vezérmotívuma az „Egy vérből vagyunk” jótékonysági futásnak Gui Angéla alapítványi elnök szavai szerint. Az ultrafutók a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet udvaráról startoltak, és az elkövetkező hat napban 600 kilométert fognak lefutni. A vér fogalma köré épített akció egyfelől a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet, másfelől a vérségi összetartozásra, amely a belföldön élőket hozzákapcsolja a külhoni magyarság tagjaihoz.

A rendezvény háttereként is szolgáló véradóbusz holnap Szolnokon, holnapután pedig már Berettyóújfalun várja a véradókat. Kolozsváron Románia sportminisztere és miniszterelnök-helyettese fogadja a buszt és a jótékonysági futáson részt vevőket. A végső cél a székelyföldi Magyarfülpös, ahol a szórványkollégium nehéz sorsú gyermekei tanulhatnak magyarul. Számukra az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány ötnapos tábort szervez.

Áder János köztársasági elnök felesége a kezdeményezés fővédnökeként fontosnak nevezte a nemzeti összetartozás kifejezését, ezért is támogatja a már két éve tartó, önkéntes véradással egybekötött jótékonysági futássorozatot. A vírushelyzet enyhülésére utalva azt mondta, hogy katasztrófák után megnő az altruizmus, a tragédiát átélők készségesebben segítenek az arra rászorulóknak.

A futók elstartolását követően Herczegh Anita a véradóállomásként berendezett buszban a sajtó képviselői jelenlétében adott vért, hogy ezzel személyesen is megerősítse az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány céljainak támogatását.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)