Fotó: a győri rakpartot elárasztotta a Duna, életbe lépett a másodfokú készültség

2021.07.20. 14:42 Módosítva: 2021.07.20. 15:13

A németországi áradások és a rövid idő alatt lehulló nagy csapadékmennyiség miatt gyors árhullám vonul végig a Dunán – írja az Időkép. A folyó északi szakaszain többfelé meghaladja a vízszint az árvízvédelmi készültségi szintet, Nagybajcsnál és Gönyűnél másodfokú, Komáromnál, Dunaremete, Dobrogaz és Rajka településeknél elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe. 

Közben Győr utcáit elöntötte a Duna, legalábbis a lezárt Móricz Zsigmond alsó rakparti utat. Az MTI képein látható, hogy áll a víz a rakparton, a helybelik tehát jobb, ha előkeresik a gumicsizmát, nyár közepe ide, vagy oda. 

Persze, ilyenkor is van, aki megpróbálja a legjobbat kihozni a helyzetből. Az alábbi képen is a lezárt Móricz Zsigmond alsó rakparti út látható, ahol éppen egy kis bolondozás folyik kutyasétáltatás közben. 

Az Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) előrejelzése szerint az ár kedden tetőzik, szerdán pedig valószínűleg el is kezd apadni a vízszint. Nagybajcsnál 580, Komáromnál 511 centivel érte el a csúcsát az árhullám.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Az OVSZ azt írja, hogy a magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja, amely az Inn, a Traun, az Enns folyók vízgyűjtőjét és a Bécsi medencét érintette.

Ez azt jelenti, hogy területi átlagban egy nap alatt 33-62 milliméter csapadék hullott, vasárnap pedig erre további 15 milliméter eső esett.