Az extrém az új normális

2021-07-17T190300Z 1970196599 RC2EMO9JYJ6Q RTRMADP 3 EUROPE-WEAT
2021.07.19. 06:06 Módosítva: 2021.07.19. 06:23

Gyors segítséget ígért Angela Merkel német kancellár vasárnap, miután látogatást tett az árvíz sújtotta vidékeken, ahol a természeti katasztrófának legalább 157 áldozata volt az elmúlt napokban.

A német nyelvben nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét

– mondta a Rajna-vidék–Pfalz tartományban található Adenau kisváros lakosainak, végül a meglehetősen gyenge „megdöbbentő” jelzőre esett a választása. Míg Angela Merkel elismerte, gyorsabban és hatékonyabban kell harcolni az éghajlatváltozás ellen, Olaf Scholz pénzügyminiszter több mint 300 millió eurót készít elő gyorssegélyekre. 

A Bonn közelében fekvő Ahrweiler járásban 112 halálos áldozatról tudnak, de több embert továbbra is keresnek. A szomszédos Észak-Rajna–Vesztfália tartományban 46 ember halt meg, közülük négy tűzoltó.

A térségben az iszap és a törmelékek eltakarítása zajlik az árvíz előtt festői szépségű falvak utcáiról. Bár az árvíz következtében Németország északnyugati tartományaiban volt a legnagyobb a pusztítás, az ország más vidékein is gondot okoztak a heves esőzések.

A felső-bajorországi Berchtesgaden járásban mintegy 130 embert kellett kimenekíteni az Ache folyó áradása miatt, legalább egy ember meghalt, a berchtesgadeni vasútvonalat is le kellett zárni. Bajorország miniszterelnöke, Markus Söder, Joachim Hermann belügyminiszter és Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter vasárnap délután ellátogatott az árvíz sújtotta térségbe.

Közben Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke, a CDU elnöke és kancellárjelölje a Twitteren bocsánatot kért előző napi viselkedése miatt. Történt ugyanis, hogy Frank Walter Steinmeier sajtótájékoztatóját végignevetgélte, mindezt a kamerák kereszttüzében tette (Steinmeier válla fölött közvetlenül). 

Belgium – közel 30 halott

Brüsszelben a legtöbb folyó vízszintje stagnált vagy apadni kezdett a hét végére a szerdán kezdődött heves esőzek után; az árvíz sújtotta kelet-belgiumi régiókban további áldozatok után kutatnak, a hollandiai Limburg tartományban pedig megkezdték a gátak szilárdságának ellenőrzését.

A három napon át tartó heves esőzések nyomán kialakult, özönvízszerű áradásokban Belgiumban 27-en haltak meg, tucatnyi embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. Az összeomlott épületek további áldozatokat rejthetnek. Megkezdték a házak takarítását, noha több épület összeomlással fenyeget. Mivel a statikai felmérések hosszú ideig eltarthatnak, a több száz kitelepített lakónak az átmeneti szállásokon kell maradnia. Továbbra is tart az elárasztott pincék és mélygarázsok szivattyúzása, a csapvíz azonban ismét iható Belgiumban.

Míg Hollandiában az ország majd minden folyóvizén megszűnt az áradásveszély, a Maas vízszintje továbbra is emelkedik, főleg a Németországból érkező esővíz miatt. A gátak stabilitásának ellenőrzése vasárnap kiemelt fontossággal bírt, hogy továbbra se legyen halálos áldozata az esőzések okozta áradásoknak.

Felénk tart az árhullám

Miközben a legtöbb folyó vízszintje stagnál vagy apadni kezdett Nyugat-Európában, Ausztria, Szlovákia, sőt Magyarország sem lehet nyugodt, ugyanis hatalmas árhullám érkezik a Dunán, ami az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései alapján kedd-szerda környékén várható Magyarországon − írja az Időkép.

Ami egyre inkább körvonalazódni látszik, az az, hogy az extrém az új normális. Meteorológusok szerint egyre jelentősebb a hatalmas mennyiségben lehulló nyári zivatarok számának növekedése. Problémát jelent az urbanizáció is, ha ugyanis a csatornarendszer nem képes gyorsan elvezetni a lezúdult esőmennyiséget, illetve a betonozott területek akadályozzák a víz elszivárgását, a víz nyomában villámárvizek érkeznek, a pusztítás mértéke pedig a képek ismeretében nem kíván további magyarázatot.

(Borítókép: Egy autó a dernaui temetőben, ahova az áradások következtében sodródott. Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport