Mától lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra

2021.07.29. 15:42

Ma megnyílt az időpontfoglaló a harmadik oltásra is. Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. Az eeszt.gov.hu időpontfoglalóban a kórházi oltópontok már meghirdették a foglalható időpontokat – tájékoztat a Koronavírus.gov.hu

Időpontot azok foglalhatnak, akik elmúltak 18 évesek, és a második oltásukat már több mint négy hónapja megkapták.

Ha valaki valamilyen oknál fogva nem tud interneten időpontot foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik oltás beadását.

Az oltás felvételére augusztus 1-jétől van lehetőség. 

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül, és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Az, hogy ki milyen harmadik oltást kaphat, így néz ki:

  • AstraZeneca: Pfizer, Moderna, Sinopharm 
  • Janssen: Pfizer, Moderna, Sinopharm
  • Moderna: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Pfizer: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Sinopharm: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen
  • Szputnyik V: Pfizer, Moderna, Sinopharm 

Ugyanúgy, mint az első kettő, a harmadik oltás is önkéntes és ingyenes.

Időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele. A koronavírus és annak mutánsai ellen nem a lezárások és a korlátozások jelentik a megoldást, hanem az oltás – jegyzi meg a tájékoztatóportál.