Kicsit keserű, kicsit sós, de a mienk

2021.07.31. 20:10

Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk – mondta Pelikán Bacsó Péter Tanújában az új magyar narancsról. Itt fanyalgásról szó sincs, hiszen Kádár Ferenc mestercukrász műve, a fehér kávé sóskaramellel nyerte el az aranyérmet a fagylalt-alapanyaggyártók idei versenyén. 

A hagyományos, jó minőségű fagylaltokat népszerűsítő verseny idén a megszokott fesztivál helyett régiós eldöntőkkel zajlott, majd a cukrászok ipartestületének székházában rendezték a döntőt. A cukrászokból, szakácsokból és gasztroszakemberekből álló szakmai zsűri elsősorban nem újdonságokat igyekezett felkutatni, inkább az íz, állag és megjelenés szempontjai alapján döntött.


A győztes 17 versenyző közül került ki, az alapanyagot az M-Gel Hungary biztosította. 

Az alapanyaggyártóknak azért van kiemelt szerepe, mert ezek a cégek sokszor befolyásolják a trendeket, gyakran állnak elő új megoldásokkal vagy lehetőségekkel 

– mondta el az Indexnek Gangel András, a cég egyik vezetője, aki szerint az alapanyag-kategóriában általában globális méretű világcégekről beszélhetünk, amelyek mintegy 85 százaléka olasz. Ezek mellett csupán néhány magyar gasztrojégkrém van jelen a piacon, ezért is nagy szó, hogy egy magyar tulajdonú családi vállalkozás nyerni tudott, sőt, az elmúlt 3 évben mindig dobogós helyezéssel végzett a versenyen.  

A száz fős cégnek tavaly a yuzu-mangó-karamell fagyija hozta el az ezüstérmet a gyártói kategóriában, míg 2019-ben a pisztácia parajd fűszerével fantázianévre keresztelt, tejmentes, cukormentes fagylaltjuk nyert aranyérmet.