A hétvégén már nemcsak a hőségtől kell félni, hanem a jégtől is

2021.07.31. 18:49 Módosítva: 2021.07.31. 18:51

Zivatarveszély miatt az egész országra első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Bár a hőségriadó is érvényben van még, az esők nyomán mindenütt érezhetően enyhébb lett az idő. 

Megérkeztek ugyanis az ország nyugati részébe a zivatarok, kisebb láncba szerveződve a Nyugat-Dunántúl fölött. Az égi áldást intenzív villámlás és viharos széllökések kísérik, a horvát határ közeléből még jégesőről is beszámolt az Időkép.

Vasárnapra virradóra is várhatók zivatarok, elsősorban az északnyugati, északi tájakon, kisebb eséllyel az Alföldön is. A legintenzívebb cellákat felhőszakadás kísérheti, 

rövid idő alatt lehulló 20–40 milliméternyi csapadékkal, akár 2–4 centiméteres jégdarabokkal

és viharos, 60–90 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel. Vasárnap a délutáni óráktól ismét aktívvá válik a légkör. Az ország bármely pontján kialakulhat vagy átvonulhat zivatar, legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység tágabb környezetében. 

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Többfelé a zivataroktól függetlenül is megerősödhet a szél. Ezért Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére az erős szél veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Vasárnap az Alföldön továbbra is 27–29 fok között alakul a napi középhőmérséklet. Ezért ismét a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki Békés és Csongrád-Csanád megyére. Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Fejér, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt vasárnapra. Az országos előrejelzés szerint a hét utolsó napján a hőmérsékleti minimumok 13 és 22, a maximumok 30 és 38 fok között alakulnak.  • Hírek
  • Bankszámla