Tízmilliókat fizettek a lakóparki csodákért, ház helyett pereket kaptak

P  2026
2021.08.02. 13:01 Módosítva: 2021.08.16. 09:13
Pilisborosjenőn tucatnyi kárvallottja van egy harminc családot érintő fejlesztésnek. A közművek hiányossága mellett több mint kérdéses a házak beköltözhetősége: nincs járda, nem készült el a szellőzőrendszer, nincs kocsibeálló, nincs terasz. Már nem is számolják, mennyibe van nekik az építkezés.

Nem kevés bosszúságot tud okozni, ha egy építési vállalkozó nem az elvárt minőségben dolgozik, és a megrendelőnek a ház vagy lakás megvásárlásán túl szinte az összes megtakarított pénzét javításokra és pereskedésre kell költenie. 

Ennél talán már csak az rettenetesebb érzés, ha a megvásárolt álomotthon az ígért használatbavétel időpontja után évekkel is csak egy távolról megtekinthető és talán soha be nem költözhető épületegyüttes-torzó. Pilisborosjenőn épp ez a helyzet.

A Modern Dorf lakópark építtetőinek mindennapjait ez a szorongató érzés szövi át a már másfél éve tartó csodavárásban. A közel harminc családot érintő fejlesztésnek tucatnyi kárvallottja közül többen is vállalták kálváriájuk részleteinek ismertetését, ám előtte névtelenséget kértek. 

Az ingatlanok (telkek) egy részének értékesítése 2019 januárjában kezdődött a Modern Dorf Kft.-n keresztül, amely az épületek kivitelezésére kizárólagos jogot formált, így a telkek tulajdonosai a céggel kötöttek kivitelezési szerződést. A kft. viszonylag hamar megtagadta a szerződésben foglaltak teljesítését. Ekkor keresett meg több tulajdonost a történet kulcsszereplője, a Leno Tech Kft. képviselője azzal, hogy ha nem kötik át a Leno Techre a szerződést, itt ért véget számukra az építés. (A Modern Dorf Kft. kiszorításáról keretes írásunkban olvashatnak.) Az építtetők – nem lévén túl sok mozgásterük – átkötötték a szerződést a Leno Tech Kft.-re. 2019 közepétől a Leno Tech Kft. értékesítette a fennmaradó telkeket és szerződött a kivitelezésre. 

Kavarás a beruházócégben

Az eredeti beruházó, a Modern Dorf Kft. projektcégként indult, a Panoráma Kft. és a Leno Tech ügyvezetője alapította. Ezt követően vásároltak telkeket Pilisborosjenő határában. Megközelítőleg két évig tartott a közös munka. A Panoráma Kft.-t vezető Zsolt, a Modern Dorf egykori egyik irányítója az Indexnek azt mondta, nem számított arra, hogy üzleti partnere a megállapodásokat „ilyen szintű rugalmassággal” kezeli. Elmondása szerint partnere az együttes aláírási jogot megsértette, a Modern Dorf személyi vezetésének átalakítására összehívott 2020 áprilisi közgyűlés során pedig őt eltávolította, majd a cégvezetéssel megbízott bizalmasának (aki azóta már a felesége) közreműködésével a céget egy közelebbről meg nem nevezett tartozásra hivatkozva közösen kiürítették. Így jutott a Lenotech Passivhause Kft. a házak közti belső úthálózat telkeihez. Zsolt a múlt héten kapta meg a másodfokú bíróság jogerős végzését, amely kimondta, hogy jogszerűtlen volt az őt leváltó közgyűlés, így annak döntései is. Ezzel azonban nem sokra megy, mivel egykori cégében, amely jelenleg felszámolási eljárás alatt áll, közben negyvenmillió forintos NAV-tartozást halmoztak fel. A lakópark azonban továbbra is a Modern Dorf nevet viseli, bár mostanában már Pilis Lakókertként emlegetik.

Beköltözés helyett kiutasítás

Ha minden rendben lett volna, 2019. december 31-től a szerződés szerint a családok már használatbavételi engedéllyel a zsebükben be is költözhettek volna új otthonukba. Nem így történt. Jelenleg ugyan a házak állnak, van, ahol már a légkondicionálót is beszerelték, több épületben azonban a belső munkálatok még nem készültek el,

se villany, se ivóvíz, se szennyvízcsatorna, se esővíz-elvezető csatorna nincs a helyszínre kivezetve. Ottjártunkkor nem volt se munkagép az építkezés területén, SE MUNKAVÉGZÉSre utaló jel, Sőt az őrbódé is üres volt, egy kamerát irányítottak a kerítéskapura.

A főútról tekintve az épületek különböző készültségű állapotukban meglehetősen hektikus építési kedvre utaltak, volt, ahol a gaz már a ház közvetlen környékét is felverte.

A kivitelező a közművek ügyintézését csak 2020 végén, illetve 2021 elején kezdte el. Hogy a fejlesztéssel nincs minden rendben, arról maga Pilisborosjenő önkormányzata is beszámolt, amikor közölték, hogy a belterületbe vonás ellenértékeként, a településrendezési szerződésbe foglaltan (trsz) meghatározott telkeket és vagyoni elemeket egészen idén áprilisig nem kapták meg, miközben a házak már állnak. A trsz aktualizálásakor ezért a közelmúltban a beruházó Leno Tech Kft.-vel úgy állapodtak meg, hogy

a beruházó cég 2021. november 30-ig több részletben összesen 65 millió forint általános működési, háttérfejlesztési hozzájárulást vállal megfizetni – jelzálogjoggal biztosítottan –, míg a jelenleg be nem épített terület tulajdonosai hétmillió forint általános működési, háttérfejlesztési hozzájárulást vállalnak megfizetni, ezenkívül eleget tesznek két építési telek formájában a trsz-ből rájuk háruló ajándékozási kötelezettségüknek az önkormányzat felé.

Az önkormányzatnál azt mondták, a jelenleg hatályos településrendezési szerződés (trsz) szerint a közművesítés teljes egészében a Leno Tech Kft. feladata. Tömöri Balázs polgármester úgy tudja, a közművesítés részben már megtörtént, a kft. ügyvezetője 2021 júniusában jelezte, hogy a csatorna- és a vízhálózat-üzemeltető (DMRV) általi átvétele is folyamatban van. Az ügyvezető a település vezetőjével azt közölte, hogy az Elmű a napokban veszi át a munkaterületet és kezdi meg a hálózatfejlesztést, amivel kapcsolatos írásos dokumentációt is ígért. Amikor ez megérkezik, az önkormányzat felteszi a Pilisborosjenő.hu oldalra. 

Ez akár jó hír is lehetne a reménybeli lakók számára, csakhogy a Leno Tech Kft. vezetője a munka folytatásáért folyamatosan pénzt követel, mondván, hogy az eddig hozzá beérkezett összegeknél már most sokkal magasabb készültségű a harminc körüli házat magában foglaló épületegyüttes.

A családok már a szerződéskötés előtt több millió forint előleget fizettek be, utána pedig a fentebb említett útépítés, tervezés és közmű-hozzájárulás címen további 8–11 millió körüli összegeket.

Bár nekik a vállalkozó azzal indokolja a folyamatos késlekedést, hogy nem fizetnek a készültségnek megfelelő ütemben, ez azért nem valószínű, mert többen a mielőbbi beköltözésben érdekeltek, jelenlegi lakhatásuk biztosítása csak további kiadásokat jelent számukra.

A vitás kérdések tisztázására a vállalkozó idén több családhoz is kihívta a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) munkatársait, és bírósági eljárásokat kezdeményezett a családok általa vélt tartozásának behajtására. Ez a szerv az a független grémium, amelynek a szakvéleményét a bíróság is figyelembe veszi. Az esetet ismertető több érintett házánál is azt állapították meg, hogy a családok túlfizetésben vannak. Miután ezeket a tényeket az építtetők beírták az építési e-naplóba, a kivitelező újra a tartozásukat kezdte emlegetni, vitatva az általa is aláírt TSZSZ jegyzőkönyvében foglaltakat. Emellett nyomatékosan kijelentette, hogy (vis maiorra hivatkozva) a szerződések szerinti késedelmi kötbért nem fogja kifizetni.

A közművek hiányossága mellett is több mint kérdéses a házak beköltözhetősége: nincs járda, nem készült el a szellőzőrendszer, nincs kocsibeálló, nincs terasz, az ígért napelemekre meg már csak legyintenek. Már nem is számolják, mennyibe van nekik ez az építkezés. Ami eddig fejlesztés címszó alatt történt, azt is többen hitelből fedezték.

Ahhoz képest, hogy a Ptk. szerint a megbízó a kivitelező tevékenységét bármikor ellenőrizheti, ez több megbízó szerint is akadályokba ütközik, mert a kivitelező nem ad lehetőséget arra, hogy az építési területre a szabályokat betartva beléphessen. Ez azért is szokatlan vállalkozói magatartás, mert a vállalkozási szerződésben rögzítették, hogy az építtetőnek és a kivitelezőnek egyeztetési kötelezettsége van, és csak a megfelelő minőségben épített és átvett munka után lehet a számlát kiállítani. Az építtetők közül többeknek is túlfizetésük van, sőt akad olyan is, aki már az építkezés szinte teljes szerződött díját kifizette.

Telefonon sikerült elérnünk a kivitelezési munkálatokért felelős fővállalkozót, aki először kérdéseink egy részére válaszolt is, azonban a beszélgetés végén nem járult hozzá, hogy a mondatait idézzük, és azt is jelezte, hogy megjelenés esetén támadni fogja a cikket, ha „nem a jó irányba” megy. Bár egy héttel később mégis válaszokat ígért írásban is feltett kérdéseinkre – kikötve, hogy üzleti titkot és személyiségi jogot sértő kérdésekre nem válaszolhat –, azokat egyelőre nem kaptuk meg. (Ha megérkezik, cikkünket bővítjük.)

A projektben érdekelt beszélgetőpartnereink szerint a Leno Tech Kft. milliós tartozásokat görget maga előtt. Tömöri Balázs polgármester kérdésünkre megerősítette, hogy a Leno Tech Kft. jelenleg késedelemben van a szerződés szerinti fizetési ütemezéssel, amiről az önkormányzat hivatalos fizetési felszólítást küldött ki a cégnek.

Bár abban az építtetők és a vállalkozó között egyetértés van, hogy a közműbevezetés késlekedése akadályozza az érdemi előrehaladást, július közepén nem látszott semmiféle helyszíni munkavégzés. Azt, hogy ki mikor és miből fejezi be az építést, egyetlen beszélgetőpartnerünk sem tudta megmondani. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)  • Hírek
  • Árfolyam