Beszólt Kövér Lászlónak a szlovák külügyminiszter

2021.08.04. 14:43 Módosítva: 2021.08.04. 16:33

A magyar Országgyűlés elnöke a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművének átadásán mondott beszédet a hét elején, és szavai Szlovákia külügyminiszterének figyelmét sem kerülték el.

Kövér László Somorján hétfőn, a Beneš-dekrétumokra utalva úgy fogalmazott:

A bűn nem akkor teljesedik be, amikor elkövetik, hanem akkor, amikor elfelejtik. Amit a felvidéki magyarság ellen 1945 és 1947 között elkövettek, az Isten és ember előtti bűn volt. Ha az áldozatok utódai elfelejtik az elődeik ellen elkövetett történelmi bűnöket, akkor a bűnök a jövőben megismétlődhetnek, és az utódok ismét bármikor védtelen áldozatokká válhatnak.

(…) van erkölcsi alapunk arra is, hogy szelíd, de állhatatos türelemmel várjuk a bocsánatkérés és elégtételadás gesztusát a magyarok ellen a múltban elkövetett bűnökért az utánunk következő nemzedékek békéje érdekében.

Ezek a gondolatok verhették ki a biztosítékot Ivan Korčoknál, amikor közösségi oldalán kelt ki a magyar közjogi méltóság ellen. Amint arra a Körkép.sk felvidéki magyar portál felhívta a figyelmet, a szlovák külügyminiszter azt kérte, hogy országának adja meg a tiszteletet és így foglalkozzon a házelnök a történelmi eseményekkel. Elfogadhatatlan ugyanis számára, hogy különböző üzenetekkel és felvilágosító magyarázatokkal látják el magyarországi politikusok a közös történelmi eseményeket. Azt sem tartotta helyesnek, hogy Kövér László Szlovákiában a történelemről alkotott saját véleményét hirdesse. A magyar hivatalos képviselőket arra szólította fel, hogy mérlegeljék szavaikat, és kezeljék Szlovákiát partnerként.  • Tippek
  • Bankszámla