Hatalmas hőmérséklet-ingadozás vár Magyarországra

2021.08.06. 21:31

Akit már kezdett lehangolni a nyárközepi lehűlés, annak jó hírrel szolgálhatunk, hétvégén visszatér a kánikula sok napsütéssel, holnap legfeljebb nyugaton lehet egy-egy kisebb zápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet ugyan még 10 és 17 fok között alakul, a legmagasabb nappali viszont szombaton elérheti a 34 fokot – ígéri az Időkép.

A Balaton-átúszást sem fenyegeti veszély, a júliusi halasztás után holnap mindenképp megtartják. Mindazonáltal a szervezők szerint érdemes minél hamarabb elrajtolni, mivel délutánra felélénkül a szél, és az erősödő hullámzás nehezítheti az úszást.

Annyi már most bizonyos, hogy sosem volt még ilyen meleg júliusunk, sőt eddig 

az idei nyár is vezeti a tabellát az ország legmelegebb nyarai között.

A mérések kezdete óta a legmelegebb júliust hagyhattuk a hátunk mögött – írja az Országos Meteorológiai Szolgálata hivatalos rekordról szóló cikkében. Július 8-án egy napi melegrekordot is szereztünk, amikor a hivatalos mérések szerint elértük a 40,2 fokot.

Ezzel együtt az orvosmeteorológia arra figyelmeztet, hogy az óriási hőmérsékletingadozás nem tesz jót a szervezetünknek, a frontok jövése-menése miatt pedig a kopásos ízületi bántalmakkal élőknél is felléphetnek tünetek. Bár mi itt Európa ezen szegletében még mindig szerencsésebbek vagyunk, mint akik Amerikában élnek, ahol az elmúlt hónapban 50 fokot is mértek. Vagy mint az afrikai oroszlánok, amelyekre hó esett.