Az uniós vakcinák fele már megérkezett

2021.08.06. 08:56

Közel 24 millió adag koronavírus elleni vakcinát vár Magyarország az uniós beszerzésből, eddig az oltóanyagok 49 százaléka érkezett meg. A legtöbb oltóanyagot a Pfizer vállalat szállította − olvasható a koronavírusról tájékoztató oldalon.

Magyarországon az oltóanyagokat felvehetik a 12–17 év közötti fiatalok és a szomszédos országok határ menti lakói is. Ezenfelül augusztus 1-jétől lehetővé vált a harmadik oltás felvétele, ami többek között a vakcinabőségnek köszönhető.

Magyarországra az uniós beszerzésből eddig 11 796   135 adag vakcina érkezett meg, ami 6   173   468 ember immunizálására elég. Ez a várt vakcinák 49 százaléka.

uniós
Fotó: koronavírus tájékoztató oldal

A magyar kormány nem csak uniós vakcinákat kötött le, összesen hétmillió adag oltóanyagot vásárolt keletről. Az Oroszországból és a Kínából érkező vakcinamennyiséget már leszállították.

keleti
Fotó: koronavírus tájékoztató oldal

Eddig uniós beszerzésből és keleti vakcinákból összesen 19 001 735 adag oltóanyag érkezett meg, ez 9 776 268 ember immunizálására elegendő.

Magyarország hosszú távú célja, hogy önellátó legyen oltóanyagokból. Ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol a jelenleg még fejlesztés alatt álló, magyar, koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.

A harmadik oltás felvételét leginkább az idősek és a gyenge immunrendszerűek számára ajánlják. Az oltás fajtáját az oltó orvos határozza meg, ez valószínűleg eltér majd az első két oltás fajtájától. Hogy ki milyen oltást kaphat, így néz ki: 

  • AstraZeneca: Pfizer, Moderna, Sinopharm
  • Janssen: Pfizer, Moderna, Sinopharm
  • Moderna: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Pfizer: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Sinopharm: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen
  • Szputnyik V: Pfizer, Moderna, Sinopharm