Egy hete árokba borult kamionjával, mégsem szedték ki – itt vannak a válaszok, hogy miért!

2021.08.07. 19:47 Módosítva: 2021.08.07. 20:32

Korábban beszámoltunk arról, hogy a 3-as főúton Garadnánál egy lengyel teherautó az árokba dőlt, és azóta várja a sofőr, hogy kihúzzák. Lassan egy hete lakik a vezetőfülkében, ahova a környékbeliek visznek neki élelmet, mozgalom indult a megsegítésére. 

Ha a többi részletet levesszük a történetből, már pusztán az is kérdést vet föl, hogy egy balesetet szenvedett gépjárművet, függetlenül attól, hogy az mekkora méretű,

hogyan hagyhatják a magyar hatóságok közel egy hete az árokban vesztegelni. 

Röviden azért, mivel Magyarországon nincs arra jogszabály, hogy ilyen esetben mit kell tenni a balesetet szenvedett járművel.

Az Index megkérdezte  a katasztrófavédelmet és a rendőrséget is, és mindkét helyen megerősítették, hogy csak akkor kell beavatkozniuk, ha a jármű közlekedési akadályt képez vagy balesetveszélyes helyen van.

Ilyen esetben az az eljárás, hogy megkérdezik, hogy a tulajdonos el tudja-e szállíttatni a gépkocsit, és ha nem, akkor ők intézkednek, természetesen utólag benyújtva a számlát. 

Ebben a konkrét esetben a lengyel sofőr nem tartozott kamiontársasághoz, a valószínűsíthetően fékhiba miatt az árokba csúszott jármű a sajátja. Emiatt nem volt kitől segítséget kérnie, nem állt mögötte asszisztencia-háttér, neki magának pedig nem volt annyi pénze, hogy a műszaki mentés vélhetően milliós költségét kifizesse.  Most csak annyi történt, hogy  a tűzoltók áramtalanították a járművet.

Az árokba csúszott kamionból a szállítmányt a tulajdonosok átpakolták, elszállították egy másik szerelvénnyel. Mivel forgalmi akadályt nem képez a kamion, a szállítmányozó cég fogja a műszaki mentést végezni

– mondta el az Indexnek Hudák Andrea tűzoltó alezredes, a  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

Miután több miskolci Facebook-csoportban híre ment az esetnek, volt, aki felajánlotta, hogy pénzzel támogatná a kamion kiemelését, mások a jószándékú darusokban és traktorosokban bízva remélték a történet megoldását. Már a helyszínre érkezett több száz kilométerről a Magyar Rescue 4×4 mentőcsapata, és nemsokára kezdődhet a kiemelés. 

A lengyel vezető viszont közben már majdnem feladta.  Az Index megtudta, hogy a szerencsétlenül járt férfi nemcsak fizikailag sérült meg, hanem mentálisan is kikészült, ezért a mentők szombaton kórházba vitték. A miskolci központi kórházban látták el, ami után most a saját lábán távozhatott. Kérdés, hogy meddig bírta volna, ha még sokáig tart a kálváriája. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport