Zűrzavar volt, most Itt van, kinek ingyenes a műtét előtti kötelező PCR-teszt

DSOKI20200512104
2021.08.08. 21:56

Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter még májusban jelentette be, hogy ismét lehet szűrővizsgálatokra, tervezett kezelésekre és műtétekre menni, de csak és kizárólag védettségi igazolvánnyal, vagy negatív PCR-teszttel. 

Akkor még kérdéses volt, az egészségügyi ellátáshoz szükséges teszt költségét mindenki saját maga fizeti-e vagy háziorvosi beutalóval esetleg ingyenes lesz.

Sokan bíztak abban, hogy Ausztriához hasonlóan bevezetik az ingyenes gyorstesztet azok számára, akik valamilyen okból nem oltatják be magukat.

Júliusban ez utóbbi feltételezés szertefoszlott Müller Cecília levelével, amelyben az országos tiszti főorvos tisztázta az addig kialakult bizonytalan helyzetet. Utasítása értelmében minden közfinanszírozott ellátásban, alapellátásban az invazív betegellátás feltétele az érvényes védettségi igazolvány. Ha ezzel a beteg nem rendelkezik, akkor kérik a beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR teszt eredményét, emellett elfogadható a beavatkozás napján elvégzett negatív antigén gyorsteszt is. Mindkét esetben a vizsgálat költségei a beteget terhelik, amelyek akár nyolcezer forinttól majdnem húsz ezer forintig rúghatnak. 

Mi is az invazív ellátás?  

Ebben a kérdésben a laikusok számára a segítséget az 1997. évi CLIV. törvény 3. §-a nyújtja, amely egészen pontosan úgy fogalmaz:  

A beteg testébe bőrön, nyálkahártyán vagy más testnyíláson keresztül behatoló fizikai beavatkozás, ide nem értve a beteg számára szakmai szempontból elhanyagolható kockázatot jelentő beavatkozásokat.

Vagyis invazív ellátások közé tartoznak a műtétek, illetve a fogászati kezelések nagy része is, mivel testnyíláson, azaz szájon keresztül történnek, a szabályozás alól kizárólag a sürgősségi beavatkozás képez kivételt. Egy fogorvosi ellátásra szoruló beteg esetében ez igencsak jelentős költséget jelenthet. Amennyiben antigén gyorstesztet készíttet, úgy legkevesebb 8 ezer forint, míg PCR teszt esetében ez 19500 forintos költséget jelent, minden egyes esetben, ahányszor fogorvosi ellátásra szorul. 

 Panaszok 

Szél Bernadett korábban már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz többször is fordult, miután kikérte Müller Cecíliától az erre vonatkozó állásfoglalást. Akkor azonban az országos tisztifőorvos 45 napot kért a dokumentum elkészítésére. De a független országgyűlési képviselő fordult hasonló ügyben,  az ombudmsmanhoz is, mert úgy vélte, Kásler Miklós májusi utasítása sérti az Alaptörvényt. 

Azonban nemcsak Szél Bernadett fordult a hivatalos szervekhez. Egy édesanya azt sérelmezte, hogy 4 éves gyermeke műtétjének elvégzéséhez az egészségügyi szolgáltató mindkettőjük esetében a beavatkozás előtt két nappal készült negatív PCR- és a beavatkozás napján végzett negatív antigén tesztet kért, amelyet – mivel védettségi igazolvánnyal nem rendelkeznek – nekik kellene kifizetni.

Az édesanya nem fizetett, inkább az alapvető jogok biztosához fordult. 

Kozma Ákos végül kivizsgálva az ügyet, arra a megállapításra jutott, hogy Kásler Miklósnak vissza kell vonnia azt a rendelkezést, amely szerint elektív beavatkozások és rehabilitációs ellátások esetén a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek önköltségesen kell PCR-tesztet csináltatniuk – erről Szél Bernadett számolt be a Facebookon. A független képviselő Facebook-oldalán azt írta, az ombudsman jelentésében az köszön vissza, hogy a Kásler-féle utasítás sérti

  • a jogállamiság elvét
  • a jogbiztonság elvét
  • az emberi méltósághoz való jogot
  • az egyenlő elbánás elvét.

Az ombudsman ezért arra kérte Kásler Miklóst, hogy

vonja vissza a rehabilitációs ellátások és elektív beavatkozások tekintetében kiadott valamennyi utasítását, a Nemzeti Népegészségügyi Központ irányító szerveként pedig intézkedjék az e tárgyban kiadott körlevelek visszavonása érdekében.

A miniszternek ezért

haladéktalanul lépnie kell

– összegzett Szél Bernadett.

 Rendelet a megoldás 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ sem várt sokáig, közleményben reagált az alapvető jogok biztosának állásfoglalására.

A koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR-teszt annak, aki beoltatta magát vagy négy hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen.

Térítésmentes a PCR-teszt annak, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást. A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJA SZERINT minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

Az ombudsman véleményével szemben a kormány az ezzel ellentétes szabályozást tartaná alkotmányosan kifogásolhatónak. Azt ugyanakkor elismeri, hogy ezt rendeletben kell szabályozni. Ezt a kormány péntekn megtette.

Azt írták, a szabályozás megoldást jelent az ombudsmani beadvány panaszosának esetére is, mivel a PCR-teszt térítésmentesen

megilleti majd azokat is, akik nem kaptak oltást, de műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik

el a kórházba.

(Borítókép: Mintát vesznek egy férfi orrnyálkahártyájáról a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)