Jó lesz vigyázni, az éjszakai vihar után már közeledik az újabb veszély

2021.08.10. 14:05

A kétszázezer forintot is meghaladja az éjszakai vihar okozta károk átlagos értéke, az Aegon Biztosító becslései szerint háromszázat is meghaladó kárigényt regisztráltak mintegy 67 millió forint értékben. Kedd délutánig összesen 316-an jelentettek károkat a biztosítónak, amelyeket főként a vihar és a villámlás okozott, a jégverés ezúttal kisebb súllyal szerepelt, bár így is 43 helyszínen tett kárt az értékekben.

Pár napig azonban most nem kell ilyesmire számítani, sőt inkább az ellentétére, nagyon magas UV-sugárzásra kell készülni a hét hátralevő részében. 

Az Időkép előrejelzése szerint ugyanis kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton nagyon magas lesz az UV-B-sugárzás. Az ország legnagyobb részén kedden csapadék sem lesz, legfeljebb a késő délutáni órákban az északnyugati határhoz közel eső tájakra sodródhat be egy-egy futó zápor, esetleg zivatar. Délután 29 és 35 fok között alakul a hőmérséklet.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Akik sok időt terveznek ilyenkor a szabadban tölteni, jobb, ha előre készülnek, ugyanis a leégés nem jó móka, arról nem beszélve, hogy az erős napfény növeli a melanoma kialakulásának kockázatát. Egy normál bőrtípusú embernél akár már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A napégés roncsolja a bőr kollagénrétegét, emiatt a bőr elvékonyodik, ráncosodik. Ezen már nem tudunk utólag javítani, ellenben a napégés vagy barnulás másik következményét, a bőrszáradást még kezelhetjük. 

Magas UV-B-sugárzás esetén vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Téves azt gondolni, hogy árnyékban nem éri a bőrünket sugárzás, ahogy az is, hogy ködös, felhős napon nem lehet leégni. 

Ilyenkor kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni.

Kiadták az elsőfokú riasztást

Az időjárás miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki délután az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ma az országban visszafogott zivatartevékenység kis eséllyel az Alpokalján és az Északi-középhegységben fordulhat elő

– írták. 

Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat ~ közölte az OMSZ. 

Hozzátették: szerdán szintén kialakulhat néhány (a mainál kicsit több) zivatar az országban. Előfordulásukra legkisebb esély a Dél-Alföldön, a legnagyobb pedig Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében lesz.