Majdnem sikerült elmutyizni két zuglói telket

2021.08.12. 21:30 Módosítva: 2021.08.13. 17:26
Az Elios alapítója vásárolta volna meg.

A zuglói gazdasági bizottság, az MSZP-s Hajdu Flórián alpolgármester előterjesztésére, képviselőtestületi döntés nélkül értékesítette volna az Egressy út és az Angol utca sarkán található, összesen 6300 négyzetméteres két telket - erről posztolt Hadházy Ákos, aki az ellenzéki előválasztáson ebben a körzetben indul a szocialista Tóth Csaba ellen.

Egressy út és az Angol utca sarka
Egressy út és az Angol utca sarka
Fotó: Google Streetview

A tervezett akció azért figyelemfelkeltő, mert a telkek vételára több mint százmillió forinttal kevesebb, mint a három éve becsült érték, a pályázatra pedig csak egyvalaki jelentkezett,

 Erdei Bálint cége, aki Tiborcz Istvánnal közösen alapította annak idején az ELIOS Zrt-t.

Alapesetben 50 millió forint értékhatár felett a képviselő-testület dönt az ingatlanok értékesítéséről. A nyári szünet miatt azonban június 15 és augusztus 31-e között ezt a jogkört átruházta a gazdasági bizottságra. A környéken élőket senki nem kérdezte meg, ők azonban 800 aláírást gyűjtöttek annak érdekében, hogy a szóban forgó ingatlanokon közpark létesüljön.

Hadházy Ákos arra is felhívta a figyelmet, hogy először 2018-ban merült fel a telkek eladása, akkor még nettó 834 millió, illetve 825 millió forintra becsülték az értéküket. Az ingatlanárak nem csökkentek azóta, a helyi szabályozás pedig akár egy 18,5 méteres, vagyis akár hat emelet magas épület felépítését is lehetővé tenné.

Az egyetlen ajánlattevő Angolkert Lakópark Kft.-t ráadásul egy nappal a pályázat hivatalos kiírása (június 2.) után hozták létre. Az általuk megajánlott vételár mindössze 600 ezer forinttal magasabb, mint a minimálisan meghatározott 709 millió forint.

Az ügy kipattanása után nem sokkal az MSZP-s alpolgármester – aki „politikai hecckampánynak” minősítette Hadházy posztját – az előterjesztését visszavonta. A telkek esetleges későbbi eladásáról rendkívüli testületi ülésen dönthetnek a városatyák.

A XIV. kerület önkormányzata írásban reagált Hadházy Ákos állításaira. Közleményükben jelezték, hogy két országos napilapban, Zugló médiafelületein, valamint a hivatal hirdetőtábláin kifüggesztéssel, továbbá az ingatlan.com webes felületén 30 napig hirdették az ingatlanok nyilvános pályázatát.

Csak 2019-ben hat alkalommal írtak ki nyilvános pályázati felhívást, így szó sem lehetett titokban tervezett adásvételről. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha az eladásra szánt ingatlanok nem kelnek el a korábban megszabott magasabb áron, akkor engedni kell a vételárból.