Hat évtizede nem volt ilyen kevés válás

2021.08.13. 13:47

Hat évtizede nem volt ilyen kevés válás Magyarországon – mondta Fűrész Tünde a Magyar Hírlapnak. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) igazgatója rámutatott: bár az Európai Parlament márciusi felmérése szerint a járvány idején nőtt a családon belüli erőszak, az ő saját közvélemény-kutatásaikban ez nem mutatkozott meg:

A mi felméréseinkben alig pár százalék számolt be a kapcsolati problémák megnövekedéséről, azaz biztos, hogy voltak családok, ahol rosszabb lett a helyzet, de nem tömeges jelenségről van szó.

Hozzátette: úgy érzékelték, hogy a második és a harmadik hullám idején az emberek sokkal nehezebben viselték a bezártságot, mint az első hullám alatt. Tavaly tavasszal a válaszadók 70 százaléka még jónak ítélte, hogy otthon tölthet több időt, a harmadik hullám alatt már az embereknek csak a fele mondta, hogy alapvetően jól éli meg az otthon töltött időszakot – ismertette a tapasztalatokat.

Ugyanakkor örvendetes, hogy a családi kapcsolatok nem romlottak, sőt az emberek nagyjából negyede azt mondta tavaly és idén is, hogy inkább javultak a családi kapcsolatai. Úgy tűnik, sokkal nagyobb azoknak az aránya, akiket inkább összekovácsolt a járványhelyzet

– vélekedett a KINCS elnöke.

Fűrész Tünde arról is beszélt, hogy a házasságkötések száma nőtt a járvány idején a korlátozások ellenére is, miközben a válásoké csökkent. Sokan azt gondolták, hogy a járvány miatt majd nő a válások száma, de ennek a jelét egyáltalán nem látjuk: tavaly tizenöt százalékkal kevesebben váltak el, mint 2019-ben – mondta. Hozzátette:

Hat évtizedes mélyponton van a válások száma, legutóbb 1958-ban váltak el a mostaninál kevesebben.

A demográfiai helyzetről beszélve Fűrész Tünde azt mondta, hogy az utóbbi években nőtt a termékenységi ráta, és éveken belül lehet esély arra, hogy a „vágyott kettes értéket”, vagyis a népesség fenntartásához szükséges mutatót sikerül elérni.