Új vajdája van az országnak

Vajda avatás - '21.08.14. (5 of 60)
2021.08.17. 10:43
Legitimitását megkérdőjelezik.

A koronavírus-járvány miatt csak most nyílt lehetőség arra, hogy hivatalosan is esküt tegyen Lakatos Gusztáv, aki ezzel Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye cigány vajdája lett. A megyében nem ő az első vajda, 2008-ban már választottak egyet Vajda Attila személyében.

A ceremónia azonban most jóval visszafogottabb volt a tizenhárom évvel ezelőtti beiktatásnál. Lovas hintó, limuzin és lezárt főutca helyett az új vajda, Lakatos Gusztáv szűk körben, a református és a katolikus egyház képviselőinek áldása mellett mondta el a vajdák esküjének szövegét.

Megkeresésünkre a cím új tulajdonosa elmondta,

a felkérés Kállai Csabától, az országos vajdától érkezett

még két évvel ezelőtt, aki az Indexnek elmondta: tisztségével és tekintélyével a hátrányos helyzetű emberek sorsának javításán kíván dolgozni. 

A hangzatos szavak mögött azonban, úgy tűnik, komoly elhatározás is áll, ugyanis Lakatos Gusztáv kifejtette, még idén szakiskolák segítségével a középiskolai oktatásból majdnem kieső fiatalokat akarja motiválttá tenni a tanulásra, szakmai képzések segítségével pedig akár munkalehetőséget is biztosít a fiataloknak az építőiparban.

Sok fiatalnak nincs szakmája, a közhasznú munka összegéből pedig nem lehet megélni és előbbre lépni.

Az építőipari vállalkozó emellett egy alapítvány létrehozását tervezi, amely a romák oktatásának és foglalkoztatásának elősegítése mellett a lakhatási problémák megoldásán is segítene.

Vajdalánc 1774-ből 

A hír hallatán igencsak elcsodálkozott Vajda László, akinek nagyapja az egykori Zala vármegye választott vajdája volt. 

A megyei rendőrkapitány 1947-ben nevezte ki a nagyapámat vajdának, a cím komolyságát az is sugallja, hogy ki kérte fel erre a címre

– kommentálta a helyzetet az egykori vajda leszármazottja. Az akkori időszakban fontos volt, hogy valaki képviselje a romákat a hivatalos szervek előtt, foglalta össze röviden a tisztséggel járó feladatokat Vajda László. Az évek múlásával a képviselet kérdése megoldódott, a vajda beszámolási kötelezettsége a rendészeti szervek felé lassan megszűnt, így

a vajdák szerepe is egyre súlytalanabbá vált az állami szervek előtt, de a roma társadalomban a tiszteletet továbbra is megadták nekik. 

Vajda László szerint az egykori vajda szerepe hasonló volt a mostani kisebbségi önkormányzatok feladatához, de amíg előbbit egy férfi látta el hosszú éveken át, addig 1998-tól választások útján kerülnek ki a képviselők. Ez utóbbi képviselet pedig nem is rendelkezik megfelelő jogosítvánnyal ahhoz, hogy érdemi segítséget tudjon nyújtani a romák számára egy probléma megoldásakor, fogalmazta meg kritikáját Vajda László, aki valamikor az Országos Roma Önkormányzat alelnöke is volt. 

A romák ma úgy vélik, hogy a vajda cím lobbierővel bír, világított rá Vajda László arra, miért annyira népszerű a tehetős romák körében ez a titulus. 

A mostani vajdák mindig akkor próbálnak lépéseket tenni, amikor jönnek a választások, hiszen a mindenkori kormányt megkörnyékezik. 

Véleménye szerint ma már nem működik Magyarországon vajdarendszer, hiszen a romák saját maguk sem fogadják el a vajdákat a közösség vezetőjeként – zárta le gondolatait Vajda László. 

Elképzelés és valóság a romákról

Rézműves Benjámin úgy véli, ma már csak egy megkopott, kiüresedett intézményrendszer a vajdaság, amelyet a jelenkorban nem tud a cigány társadalom használni, hiszen sokan már alig ismerik. A fiatal roma politológus szerint a mai roma közösségnek másfajta igényei vannak.

Normális jogviszonyokra, jogbiztonságra van szükségünk, amiket nemcsak a cigány közösség gondol önmagára érvényesnek, hanem a magyar állam is érvényesnek tekint.

A vajdák körül kialakult rejtelmes légkört Rézműves Benjámin az általános cigánykép deformálásával magyarázza. Véleménye szerint a nem cigány társadalomban a cigányokról misztifikált romavilágkép alakult ki, amelyben nem érvényesek az általános szabályok, úgy vélik, a romák másféle szabályok közt élnek.

Ez a fajta prekoncepciója van a többségi társadalomnak rólunk, ennek a kivetülése az, hogy még érvényesnek tekintik ránk a vajdarendszert

– zárta gondolatait Rézműves Benjámin.

A jövő megmutatja

Azt, hogy Lakatos Gusztáv, az új miskolci vajda hangzatos szavai mögött az elhatározás nem csupán üres buborékhalmaz, talán az is jelzi, hogy a megyében élő romák megélhetési problémáira gazdasági alternatívát kínál, és alapítványával az emberhez méltó lakhatási körülmények kialakítását kívánja elérni. 

(Borítókép: Irány tv)  • Tippek
  • Hírek