Karácsony népszavazási kérdései közül kettőt átengedett, hármat elkaszált a választási bizottság

2021.08.30. 18:26 Módosítva: 2021.08.30. 18:50
Elindulhat az aláírásgyűjtés a kínai egyetem budapesti campusát előkészítő törvény visszavonására, valamint az álláskeresési járadék ügyében.

Egyhangúlag támogatta a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely népszavazási kérdését a Fudan Egyetemről, vagyis elindulhat az aláírásgyűjtés a kínai egyetem budapesti campusát előkészítő törvény visszavonására.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

– így hangzik a kérdés, amelyről a választók népszavazáson dönthetnek majd, ha sikerül összegyűjteni a kétszázezer aláírást.

„Az első siker: a Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyta a Fudan-népszavazási kérdésemet” – így reagált Facebook-oldalán Karácsony Gergely nem sokkal a döntés után.

Most az kell, hogy a Fidesz trolljai ne támadják meg ezt a döntést. Ha így lesz, szeptember 15-e után kezdődhet az aláírásgyűjtés. Meg fogjuk menteni a Diákvárost, meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar családok eladósításával a kormány a kínai érdekeket szolgálja ki a vidéki fiatalok boldogulása helyett

– írta az MSZP és a Párbeszéd által támogatott ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.

A 444.hu információ szerint a második kérdést viszont már nem hitelesítette a bizottság. Ez a kérdés így hangzott volna: „Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?”

A harmadik kérdést („Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?”) 9:4 arányban szintén nem engedték át. Mindezt azzal indokolták, hogy a kérdés érinti a hatalmi ágak szétválasztásának alapelvét, és nemzetközi szerződésekre is hatással lenne.

A negyedik kérdést („Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?”) 8:5 arány elutasították, arra hivatkozva, hogy ez két olyan kormányrendeletet is érint, amelyben az Országgyűlésnek nincs hatásköre. 

Az ötödik kérdést („Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”) 10:3 arányban átengedték.

Öt kérdésből tehát kettőt átengedtek, hármat elutasítottak. Karácsony Gergely az NVB ülése előtt azt mondta, ha bármelyik kérdést elkaszálják, jogorvoslattal él majd.