A nyárnak vége, hét megyére adtak ki riasztást

2021.08.30. 06:35

Hétfőn az északkeleti megyékben továbbra is erősen felhős időre és időszakos esőre, záporra van kilátás. Másutt a gomolyfelhők mellett általában számíthatunk többórás napsütésre is, csak elvétve fordul elő zápor, zivatar – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Délután nyugat felől újabb felhősödés kezdődik, és estefelé a Dunántúl északnyugati felén az eső is elered. A nyugatias szél megélénkül, zivatar környezetében meg is erősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között várható, ugyanakkor az északkeleti megyékben kevéssel 20 fok alatt valószínű. Késő estére 12 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hét megyére adtak ki elsőfokú viharjelzést. Elsősorban északkeleten, a Tiszántúlon (kiemelten Szabolcsban, Borsodban) számíthatunk zivatarokra, melyekhez rövid idő alatt nagyobb mennyiségű (20 mm-t meghaladó) csapadék, egy-egy helyen jégeső, 60 kilométer per óra körüli szél társulhat. Kisebb eséllyel azonban az ország középső tájain és az Észak-Dunántúlon is kialakul egy-egy záporban dörgés, villámlás a déli, délutáni órákban. Este újabb csapadékrendszer érkezik nyugatról, ebben az eső, zápor mellett egy-egy beágyazott zivatar sem kizárt (Zala, Alpokalja, Somogy térségében).

Az MTI jelentése szerint kedden, a meteorológiai nyár utolsó napjára virradó éjszaka, majd napközben is többfelé várható zápor, elszórtan zivatar. Csak rövidebb időre süt ki a nap. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél. Hajnalban 9 és 14, délután 18 és 24 fokot mutatnak majd a hőmérők.

Szerdán, szeptember elsején eleinte több helyen, délután inkább már csak keleten, ott is megszűnő jelleggel várható zápor, helyenként zivatar. Nagy területen megerősödik a szél, a leghidegebb órákban 9–15 fok lesz, míg napközben akár 22 fokig is melegedhet a levegő.

Csütörtökön túlnyomóan derült, napos idő várható. Legfeljebb a Dunától keletre lehet néhol futó zápor. Sokfelé élénk, több helyen – elsősorban a Dunántúlon – erős lehet a szél. A hajnali 7–14 fokról várhatóan 18 és 23 fok közé melegszik fel a levegő.

Pénteken napos idő várható, csapadékra nem kell számítani. A minimum-hőmérséklet 6 és 12 fok között valószínű. A nappali maximumok 20 és 25 fok között alakulnak.

Szombaton és vasárnap sok lesz a napsütés, csak elvétve várhatók futó záporok. Mérsékelt marad a változó irányú szél. A hideg hajnalok után a legmagasabb nappali hőmérséklet mindkét nap 20 és 26 fok között alakul.