Most oltogass! Közös ügyünk az oltás népszerűsítése

index mostoltogass cikk cover
2021.08.31. 16:18

A negyedik hullám elején nem akarunk okosabbak lenni a virológusoknál, az immunológusoknál, az epidemiológusoknál, de hírekkel foglalkozó szerkesztőségként látjuk, hogy a világban ma teljesen elfogadott álláspont az, amely szerint a következő hullám a beoltatlanok hulláma lesz. A delta-variánssal szemben azok lesznek a legkiszolgáltatottabbak, akik eddig nem oltatták be magukat. Társadalmi felelősségünk, hogy mindenkihez szólva megértessük: visszakapott szabad életünk csak akkor folytatódhat, a nyáron a korábban megszokott kerékvágásba visszatérő közösségeink csak úgy maradnak működőképesek, ha minél többen kérik és felveszik az oltást. 

Hisszük, hogy nem kölcsönvett, lopott időket éltünk az elmúlt hónapokban. Hogy nem egy évszakos kiváltság volt megölelni a nagymamát; hogy ősszel is összejöhetünk egy kerti partira a diófa alá; hogy ezúttal olyan karácsonyunk lesz, amikor a család minden tagja biztonságosan és jókedvűen ülhet az asztal köré. Szeretnénk, ha ősszel is ott lehetnénk a koncerteken, a sporteseményeken, ha nyitva lehetnének a kiállítások, az éttermek, ha mindnyájan korlátozások nélkül gyakorolhatnánk a szólásszabadságot, tüntethetnénk, ha szabadon utazhatnánk – legalább az országon belül.

Tudjuk, hogy a negyedik hullám közeleg, a delta-variáns olyan mértékben képes már terjedni, mint a bárányhimlő, így akik nincsenek beoltva, komoly veszélyben vannak. 

Közéleti újságként rendszeresen szembesülünk azzal, hogy a politika bármiből képes politikát csinálni. Józan ésszel is belátható, hogy ez most nem politikai kérdés, nem az egyéni pártpreferencia dönt arról, hogy az oltás fontos, és ennek az álláspontnak a népszerűsítése közös érdek, közös feladat. 

Az Index Most oltogass! minikampányával arra vállalkozik, hogy külön tartalmi egység létrehozásával megkönnyíti a témában megszületett szakmai vélemények és információk elérését.

Szeretnénk elérni, hogy a lehető legtöbben kaphassák meg gyorsan és biztonságosan az engedélyezett vakcinák megfelelő adagját, és így sikerüljön a járvány következő hullámát megelőzni. 

A kampányban a kapcsolódó tartalmakat külön a címlapról elérhető dossziéba rendezzük, de a kezdeményezésre külön Facebook-képkerettel, egyedi szerkesztőségi e-mail-aláírásokkal, sőt egy egyedi Index-logóval is szeretnénk felhívni a figyelmet.