Kirúgták az Azonnali főszerkesztőjét

2021.09.02. 15:07

Szerda délután azonnali határidővel rúgta ki az Azonnali alapító főszerkesztőjét, Bukovics Martint az internetes portál kiadója. Bukovics még azelőtt alapította a lapot, hogy abba többségi tulajdonosként Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő beszállt volna.

A cég vezetői „kommunikációs problémákra” és „hatáskörtúllépésre” hivatkoztak a felmondás indokolásában. Arra a kérdésre, hogy miért pont egy választási kampány előtt rúgják ki a főszerkesztőt, Gerényi Gábor kisebbségi tulajdonos azt mondta: most lett sok a konfliktus, de nem egyedül döntött. Az Indexnek Gerényi annyi pontosítást tett, hogy az elmúlt négy évben 

a Bukovics Martin és Bakó Bea által a szerkesztőségben kialakított légkör több kolléga számára is elviselhetetlenné vált, és az a stílus, illetve hangnem, amit esetenként megengedtek maguknak, tovább már nem volt vállalható. Azért tartotta értük évekig a hátát, mert mindkettejüket páratlan tehetségű újságírónak tartja.

Bukovics Martin jogellenesnek tartja a kirúgását, munkaügyi pert indít az Azonnali Média Kft. ellen. A másik alapító főszerkesztő, Bakó Bea jelenleg gyeden van, ő felmondási védelem alatt áll.

A volt főszerkesztő lapunknak titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem árulta el, mivel indokolta a cég ügyvezetője a kirúgását. Úgy fogalmazott:

vannak tippjeim, de nem gondolnám, hogy érdekesebb lenne annál az önsorsrontásnál, mint hogy miért válik meg egy közép-európai közéleti profilú lap két tulajdonosa a magyar sajtó kb. egyetlen német anyanyelvű újságírójától három héttel a németországi parlamenti választás előtt.

Karrierjének folytatásáról azt mondta: szeptember 14-én indítja el a Gemišt nevű közép-európai közéleti hírlevelet.

Pintér Bence, a kinevezése előtt álló új, megbízott főszerkesztő – hangsúlyosan magánemberként nyilatkozva – az Indexnek elismerte, hogy az Azonnali korábbi munkatársaként maga is érzékelte a szerkesztőséget belülről feszítő légkört, a rossz kommunikációt, és ez is közrejátszott abban, hogy a 2018-tól számított másfél év főszerkesztő-helyettesi munka után távozott. A lap tartalmában mindez ugyan nem tükröződött, de nagyon nagy volt emiatt a fluktuáció. 

A lap irányultságán és a szerkesztőség összetételén nem kíván változtatni, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem számol az Azonnalinál vállalt hosszabb távú főszerkesztői munkával. A tulajdonosoknak az a céljuk, hogy működjön az újság, Pintér Bence ebben kíván nekik segíteni.