Verekedők, drogosok, kötekedők és prostituáltak a Nyugatinál

P  3396
2021.09.02. 07:27
Korábban cikksorozatban mutattuk be az Örs vezér terén kialakult tarthatatlan állapotokat, a környéken azóta emelt rendőri jelenlét tapasztalható. A szerkesztőségünkhöz érkezett olvasói levelek szerint Budapest több pontján is veszélyes közterületek vannak, ezúttal a Nyugati pályaudvarról és környékéről hoztunk történeteket, valamint megkérdeztük a Fővárosi Önkormányzatot, az érintett kerületeket és a rendőrséget is.

A Nyugati a magyar vasút ikonikus helye. A környéken épült pályaudvart Pesti indóháznak nevezték, 1846-ban innen indult Magyarország első vasútvonala, Pest és Vác között.

Napjainkban a főváros egyik csomópontja a Nyugati. A hömpölygő embertömeg nem csak a vonatoknak köszönhető: itt az M3-as metró, a 4-es, 6-os villamos, több buszmegálló, valamint egy óriáspláza, a Westend.

Hétfőn reggel a szinte bármelyik budapesti aluljáróban megszokott kép fogadott minket: munkába rohanó vagy reggeliért sorban álló emberek, megfeszített munkatempóban dolgozó pékárusok és napilapot kínáló rikkancs, néhány bérelhető elektromos roller társaságában.

Egy békésen dohányzó hajléktalant ugyan láttunk, de veszélyesnek tűnő bandával nem találkoztunk, egyenruhásokkal annál inkább. Az aluljáróban és a Nyugati téren is 3-3 fős csapatban két rendőr és egy katona járőrözött.

Az ott töltött reggeli órában a környék nyugodt volt, pedig vannak balhés napjai. Előfordult, hogy verekedést rögzítettek a kamerák, idén júliusban két férfit keresett a rendőrség, akik leütöttek és megrugdostak egy embert.

Tudnék mesélni, de inkább nem mondok semmit

– válaszolta érdeklődésünkre az aluljáró egyik boltosa. Pár méterrel odébb közlékenyebb személybe futottunk, aki a járvány előtt is ott dolgozott már, hogy aztán a kényszerszünet után, nyár elején visszatérjen.

Nappal nyugodtabb a helyzet, a rendőrök folyamatosan itt járkálnak. Este viszont szinte mindig van valami, be vannak rúgva vagy lőve, ordítoznak, van, hogy egymással vagy a járókelőkkel kötekednek.

Ezt azzal egészítette ki, hogy őt nem érte fizikai támadás, de olyan beszólásokat kapott, hogy „hadd ne mondjam inkább”.

Velem is megtörtént, hogy fényes nappal, munkából tartottam haza metróval, amikor a szemem sarkából láttam, hogy az egyik semmirekellő nagyon néz, és egyre közelebb jött. Nem néztem rá, átmentem a metró másik felébe, de követett. A Nyugatinál leszálltam (ott laktam anno), és jött utánam a mozgólépcsők felé. A mozgólépcsőn mögém került, ahol olyan szavakkal illetett, amiket nem írnék le, majd elkezdte a laptoptáskámat rángatni. Ekkor segítségért kiabáltam, szerencsére az előttem álló férfi hátrafordult, és közölte vele, hogy azonnal takarodjon el, mert baj lesz

– ez már egyik olvasónk beszámolója.

Gábor szüleinek harminc éve van lakása a pályaudvar mellett, végigkövethették a több évtizedes átalakulást.

Régen nagyon szerettem ezt a környéket, mert szerintem az egyik legjobb csomópont volt a városban. Mára nagyon lepukkant és félelmetes hely lett sajnos, úgy, hogy a környék utcái is önmagukért beszélnek.

Budapestre költözött levélírónk már visszavágyik Debrecenbe, de itt van a munkahelye és a párja.

A Nyugati környékén laktam két évig, és ott is rendszeresen találkoztam prostituáltakkal, akik egymás között verekedtek, az őket futtató személyekkel, akik rendszerint beszólogattak, természetesen ezek mind szexuális tartalmúak voltak. Éjszaka inkább kerültem fent, a zebrákon, annyira féltem. Van egy hosszú hajú, középkorú, átlagos kinézetű férfi, aki több mint két éve állandóan a Nyugati környékén járkál, de lehet látni szórakozóhelyeken, kocsmáknál. Fiatal lányokat szólítgat le vagy éppen próbál elrángatni. Engem háromszor megtalált, kétszer ellöktem magamtól, harmadjára én mentem neki kiabálva, hogy hívom a rendőröket, ha még egyszer valaha a közelembe jön. Azóta többször is láttam, de messzire elkerül. Szerencsém volt.

Fruzsina hét éve lakik a Nyugati pályaudvar mellett, az aluljárót határozottan közveszélyesnek tartja.

Drogosok, prostituáltak, kisebbségiek, hajléktalanok díszes sora várja az embert, ahogy leér az aluljáróba. Lányok nem szégyellve, hangosan kínálgatják szolgáltatásaikat az arra járó férfiembereknek, sokszor előre közölve a tarifát. Itt nincs helye tabunak. Kéregetnek, ordítoznak, verekednek, saját mocskukban fekszenek, és ez sajnos nem javult, rosszabbodott az évek során. Számomra felfoghatatlan, hogy 2021-ben egy belvárosi csomóponton ez »normális«. Az ember nem tud két métert úgy megtenni, hogy valaki ne akarja »csak egy százasra« letarhálni, és ha nem adsz, akkor a jobbik esetben csak az arcodba ordítanak valami »kedveset«.

Tamás is hasonló élményekről számolt be.

A Nyugati, különösen az aluljárója mindig is külön világ volt, de az utóbbi időben a felszíni része is legalább annyira gyomorforgató. Mindenhol, szó szerint mindenhol hajléktalanok, drogosok, drogárusok, kisebbségiek, akik bárkibe belekötnek, ordibálnak, szemetelnek, csapkodnak.

Olvasónk még gimnazista lányként vonattal járt haza, amit ha lekésett, a Westendben ütötte el az időt a következőig. Egészen addig egy oldalsó kijáratot szokott használni, hogy elkerülje a tömeget a plázában,

míg egyszer kettő kétes férfi nem sétált velem szembe. Ilyenkor automatikusan bennem van, hogy »arrébb igazodok«, és minél messzebb igyekszem elmenni mellettük. Azonban a kedves úriemberek ezt észrevették, és igazodtak hozzám. Mikor mellém értek, az egyik férfi olyan sebességgel tudta becsúsztatni a kezét oda, ahova napfény sem jut, hogy én köpni-nyelni nem tudtam, majd mire megfordultam volna, hogy megpofozzam, nevetve megfogta a karom, és »tüzes kicsi lánynak« nevezett. Mondanom sem kell, hogy azóta messze elkerülöm azt a részt.

Intézkedik a rendőrség

Kerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot a Nyugati tér közbiztonságát illetően, változtatás nélkül közöljük válaszukat:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság folyamatosan elemzi az egyes területek bűnügyi-közbiztonsági helyzetét. Emellett odafigyelünk a lakosságtól érkező jelzésekre is. Mindezeket figyelembe véve alakítjuk, szükség szerint módosítjuk a szolgálatszervezést.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a főváros egészét érintően a fenti gyakorlatot követi, beleértve ebbe a Nyugati teret és annak közvetlen környezetét is. Jelenleg a Budapesti Rendőr-főkapitányság minden napszakra kiterjedő, állandó, megemelt rendőri jelenlétet biztosít a Nyugati tér és annak közvetlen környezetében, valamint a főváros több forgalmas csomópontján is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a bejelentésekre minden esetben azonnal reagál, és megtesszük a szükséges intézkedéseket.

Karácsony Gergely fokozott rendőri jelenlétet kért

Megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot is, változtatás nélkül közöljük válaszukat:

A közbiztonság fenntartása Budapesten a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata, múlt héten a főpolgármester levélben kérte Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitányt, hogy az Önök cikkeiben is említett Örs vezér téren biztosítson fokozott rendőri jelenlétet. Terdik Tamás hivatalos közleményben a nyilvánossággal is közölte, hogy fokozott járőri jelenlét lesz az Örs vezér téren. Bármely fővárosi közterületen a közbiztonság biztosítása és a bűncselekmények megelőzése rendőrségi feladat, vagyis elsősorban a Belügyminisztérium alá tartozó rendészeti feladat.

Az FKF munkatársai a Nyugati téren naponta két műszakban végzik az aluljáró kézi takarítását, továbbá szükség szerint a padlózat gépi takarítását. A tér felszíni részén a takarítást és a hulladékgyűjtő edények ürítését hétköznap napi kettő, hétvégén napi egy alkalommal végzik kollégáink. Ezen felül a lakossági igényekre is reagálva heti egy alkalommal nedves, környezetbarát technológiával, koncentrált fertőtlenítő takarítás keretében tisztítja az FKF az aluljárók területét.

Fontos megemlíteni, hogy Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, ebben a Fővárosi Önkormányzat és cégei mellett az egyes kerületi önkormányzatoknak, az ingatlanok előtti járdák takarításában pedig a vonatkozó jogszabály alapján az ingatlanok tulajdonosainak, kezelőinek is komoly feladata és felelőssége van. Ugyancsak felelősségük van egyes kereskedelmi vállalkozásoknak is, hiszen az üzletek és éttermek környékén a hulladékgyűjtők kihelyezése, valamint a hulladék elszállítása az üzletek feladata.

Mit tehetnek a kerületek?

A Nyugati tér esetében érintett három kerületnek is küldtünk kérdéseket. 

A XIII. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Nyugati tér felszínének egy megközelítőleg ötvenméteres szakasza tartozik közigazgatásilag hozzájuk, az aluljáróban nincs intézkedési joguk.

Azt is leszögezték, hogy a közbiztonsággal összefüggő feladatok elsődlegesen a rendőrség kompetenciájába tartoznak, más szervezetek – például a közterület-felügyelet – korlátozott jogkörrel bírnak.

Önkormányzatunk számára is ismertek problémás közterületi állapotok, melyek megoldását igyekszünk elősegíteni. Több alkalommal jelzéssel éltünk az intézkedésre jogosult Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság és rendőrség felé a közbiztonsági állapotokat illetően, kérve intézkedésüket. A Nyugati tér környékén az elmúlt időszakban a közterület-felügyelet 33 alkalommal intézkedett alkoholos vagy drogos állapotban lévő személlyel szemben. Rendszeres koordinációt tartunk az illetékes hatóságok, elsősorban a kerületi rendőrkapitánysággal együttműködve, bevonva a közterület-felügyeletet, polgárőröket, utcai szociális munkásokat.

Közvilágítás és illemhelyek

A belvárosi önkormányzat részéről elmondták, hogy a tér egyik oldala érinti az V. kerületet, de a Nyugati tér közbiztonsági és köztisztasági kérdései nem tartoznak a Belváros Önkormányzatának illetékességi körébe.

A Nyugati tér fővárosi üzemeltetésű terület, ezért a tér köztisztasági állapotáért a Főváros a felelős. Mindazonáltal Belváros Önkormányzata mindig kiemelt figyelmet fordít az V. kerület köztisztaságára.

A Nyugati tér V. kerületi oldalát a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. „saját feladatkörét túllépve”, napi szinten takarítja, és amennyiben szükséges, fertőtlenítő mosással is tisztítja, hogy a belvárosiak „a Nyugati tér gondozatlansága" miatt se szenvedjenek hátrányt.

Az önkormányzat szerint nem a Nyugati tér az egyetlen hely, amelynél panasszal élnek a kerületiek, ide sorolták a 2019-ben felújított Podmaniczky és Vörösmarty teret, valamint a Hild téri játszóteret, a Deák Ferenc teret, a Március 15. és a Fővám teret is.

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester kezdeményezte a Főváros Önkormányzatánál „az üzemeltetési hiányosságokra tekintettel” a Hild téri játszótér, a Podmaniczky tér és a Vörösmarty tér vonatkozásában, hogy a Belváros gondoskodhasson ezekről a területekről, de egyelőre csak ígéreteket kaptak, az átadására eddig nem került sor.

A Hild téri játszóteret átveszi a kerület

Cikkünk megjelenése után azt a tájékoztatást kaptuk a belvárosi önkormányzattól, hogy a tegnapi közgyűlés döntése alapján október elsejétől a Hild téri játszótér átkerül az üzemeltetésükbe.

 Arra is felhívták a figyelmünket, hogy

szintén a Főváros illetékességébe tartozó probléma az illemhelyek kialakításának hiánya, amely megoldásához a hely és a feltételek adottak, de ezek ügyében sem történt intézkedés, annak ellenére, hogy Belváros önkormányzata számos alkalommal hívta fel a figyelmet a szükségességükre, többek között kiemelten a metróaluljáróknál, így a Nyugati téren is.

A közbiztonságot érintően hozzátették, hogy a kerületet csaknem teljes egészében lefedő térfigyelőkamera-rendszert működtetnek, a költségvetésükben évi 150 millió forintot különítenek el az V. kerületi rendőrkapitányság belvárosiakért végzett munkájának és a kamerarendszer támogatására.

Bevezettük a közterület-felügyelettel a 0–24 órás járőrszolgálatot, megújítottuk a körzeti megbízotti programot, így a 25, területileg illetékes rendőrt közvetlenül a mobilszámán érhetik el a belvárosiak. Továbbá közel egy éve jeleztük a rendőrkapitánysággal közös álláspontunkat a Budapest megfelelő színvonalú közvilágításáért felelős Karácsony Gergely főpolgármester úrnak, hogy a közbiztonság erősítéséhez nélkülözhetetlen a közvilágítás fejlesztése az Erzsébet téren, a Szabadság téren és a Városháza téren, de ezen kérésünk nyomán sem valósította meg a szükséges intézkedést a Főváros.

Kapitányságok megállapodása

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere az Index kérdésére kifejtette, hogy a Nyugati téren az önkormányzat köztisztasági cégének munkatársai a hét minden napján végeznek kézi, emellett hetente 3-4 alkalommal gépi takarítást, környezetbarát, illatosított tisztítószerrel.

A Nyugati pályaudvar területe a fővároshoz tartozik, azonban a Skála Metró előtti szakaszon már korábban is a terézvárosi rendészek segítették a rend fenntartását, mostantól pedig a Puczi Béla téren is vállalnak közös szolgálatot a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal, hogy az arra közlekedők biztonságban érezhessék magukat.

Idén közbeszerzést írnak ki a térfigyelőkamera-rendszer fejlesztésére, nagyjából félmilliárd forint értékben. A terveik szerint 140 kamera segíti majd a közbiztonság fenntartását Terézvárosban, valamint egyeztetéseket folytatnak a Puczi Béla tér felújításáról és a buszállomás áthelyezéséről, aminek helyén park jönne létre. A Fővárosi Önkormányzattal együtt a terület rendben tartásába szeretnék bevonni a környékbeli bevásárlóközpontokat is.

Ezeken felül a három környező kerület rendőrkapitányságának sikerült megállapodnia, így már több mint fél éve a nap legnagyobb részében rendőrpáros járőrözik az aluljáróban és a környező területen. Nagy örömmel vennénk, ha a BRFK az ilyen kiemelt aluljárókat kiemelten kezelné, amire persze még nagyobb esély lenne, ha a rendőrök normális fizetést kapnának.

A kerületvezető úgy látja, hogy a helyzet javulásához hozzájárulna a felüljáró lebontása, a pesti fonódó villamos létrehozása és felszíni átkelőhelyek kialakítása.

A hajléktalanprobléma megoldására kormányzati és fővárosi összefogásra lenne szükség. Mi örülnénk a legjobban, ha lenne állami bérlakásépítési program, illetve ha a kormány például nem a Szabolcs utcai hajléktalankórházat akarná bezárni, hanem segítené a fővárost a legelesettebbek segítésében.

Továbbra is kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat a közbiztonsági, közegészségügyi szempontból kifogásoltnak tartott közterületekről. Leveleiket, fotóikat az indexugyelet@mail.index.hu címre várjuk.

(Borítókép: Járókelők a Nyugati pályaudvar aluljárójában. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)