Baj van, egyre több kullancscsípést regisztrálnak Magyarországon

2021.09.06. 13:23

Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak, és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a több mint 3000 válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből, amit a Sokk a rovar Facebook-oldal készített.

A közösségi média felület megállapította kérdőívében, hogy a többség valamilyen módon már védekezik a kullancsok ellen, jellemzően zárt ruházattal, riasztószerekkel, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól. 

A felmérés egy friss kullancstérképet is eredményezett. A szakértők jóslatát, azaz, hogy az enyhe tél kedvezett a rovarok szaporodásának és már tavasszal elindította kullancsszezont a kérdőív eredménye is megerősítette. 

A válaszadók 53,8 százaléka szerint az elmúlt öt évben gyakoribbá váltak a kullancscsípések a családjukban, 44,1 százalékuk stagnálást tapasztalt, és csak elenyésző részük érzett csökkenést.

A válaszadók közül legtöbben a háziállataiknál is növekvő csípésszámot jeleztek az elmúlt öt évben, 64,3 százalékának a családjában volt kullancscsípés az elmúlt egy évben, míg a háziállataik esetében 65,2 százalékuknál. A felmérés kimutatta, hogy ebben az évben a családtagok körében 1-3, míg a házi kedvenc kutyák, macskák esetében nem ritkán akár 5-10 csípést is észleltek.

A felmérésben résztvevők összesen mintegy 4200 kullancscsípésről számoltak be családjukban és 9900-ról kutyáikban, macskáikban. 

A magyar famíliák 49,4 százaléka kullancsriasztó szerekkel, 44,8 százalékuk pedig megfelelő ruházattal vagy mindkettővel veszi fel a harcot a veszélyes rovarok ellen.

Ezzel szemben a megelőzés egyik leghatékonyabb fajtáját, a kullancsok által terjesztett fertőző betegség elleni védőoltást mindössze a kitöltők 15,7 százaléka vette igénybe. A háziállatoknál a válaszadók 27,2 százaléka használ kullancsriasztó nyakörvet, 24,4 százalékuk boltban kapható, 32,4 százalékuk pedig állatorvos által felírt kullancsriasztószert.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a 3000 válaszadó 12,2 százalékának családjában már okozott fertőző megbetegedést a kullancscsípés, ami kézzelfogható veszélyforrás.