A Szilícium-völgy Oscar-díját kapta Karikó Katalin

2021.09.09. 17:27

A Szilícium-völgy Oscar-díjának is nevezett Breakthrough-díjjal tüntették ki Karikó Katalin biokémikust az új típusú koronavírus elleni innovatív vakcinák kifejlesztését lehetővé tevő felfedezésért. Ezt csütörtökön jelentette be honlapján az elismerést odaítélő szervezet. 

Az MTI a díj honlapjának alapján arról ír: 

A Covid–19 betegségre adott tudományos válasz példa nélküli, a 2022-es év díjai közül kettőt olyan felfedezésnek adtak, amelyek jelentős szerepet játszottak ebben a válaszban. 

A méltatásban azt is megjegyzik: a Pfizer–BioNTech és a Moderna által kifejlesztett innovatív vakcinák Karikó Katalin és társa, Drew Weissman több évtizedes munkásságán alapulnak, ami nemcsak a koronavírus elleni harcban létfontosságú, hanem olyan kórok kezelésének lehetőségét is magában hordozza, mint a HIV, a daganatok vagy az autoimmun és genetikai betegségek. 

Ahogy korábban az Index is beszámolt róla, a Brain Bar jövőfesztivál szervezői egy óriási falfestménnyel tisztelegtek a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében meghatározó szerepet játszó tudós előtt, amely a Krisztina körút 30. szám alatt található a fővárosban. Augusztus 20-án pedig Széchenyi-díjat vehetett át Karikó Katalin az Országházban.