Egyelőre nincs magyarázat a szokatlan hazai koronavírus-statisztikákra

2021.09.10. 07:00
Gyorsabban emelkedik a kórházban vagy lélegeztetőgépen ápoltak száma itthon, mint tavaly ugyanekkor. Ez azonban nem magyar trend, más, magas átoltottságú országokban is ugyanezt látni.

Különös adatok jelentek meg a hivatalos kormányzati Covid-statisztikákban, melyet egyelőre senki sem tudott megmagyarázni – írja a Népszava. A lap szerint az utóbbi napokban ugyanis nem egyszer lehet példát látni arra, hogy többen vagy közel annyian voltak kórházban és lélegeztetőgépen a koronavírus miatt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. 

Azt is megjegyzik, hogy akkor a második, most pedig a negyedik hullám vette kezdetét, mégis többen voltak kórházban az utóbbi napok statisztikái szerint, mint tavaly ilyenkor, amikor még senki sem kapott vakcinát. 

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy nem magyar jelenségről beszélünk. A sokáig a világ legmagasabb Covid-átoltottsági szintjét produkáló Izraelben az ourworldindata.org adatai alapján tavaly szeptember 2-8. között napi 1004-1143 embert ápoltak kórházban, míg az elmúlt egy hétben 1182-1270 főt, és az új fertőzések száma most magasabb, mint a tavalyi időszakban.

A szintén magas átoltottságú Portugáliában 337-398 volt a 2020. szept. 2-5. közötti napi kórházi kezeltek száma (ez a legfrissebb adat), míg 2021. szeptember 2-8. között 665-695. Az USA-ban pedig 2021. szeptember 2-8. között napi 95 848-97 672 kórházi kezelt volt, míg tavaly ugyanebben a periódusban 28 964-30 842.

A hazai jelenség okaival kapcsolatban a lap az Emmit, a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az operatív törzset is megkereste, akik válaszukban az oltás fontosságára hívták fel a figyelmet,

de a különös adatokra és a levonható következtetésekre nem kaptak információt. 

Egy név nélkül nyilatkozó szakember viszont arról beszélt a lapnak: tény, hogy az elmúlt héten gyorsabban nőtt a kórházban kezeltek és a lélegeztettek száma, mint az esetszám, holott ennek pont fordítva kellene lennie, a jelenség pedig merőben szokatlan, és egyelőre magyarázat sincs nagyon rá. 

Hangsúlyozta viszont, hogy a pontos megállapításhoz egy heti adatnál többre volna szükség, ráadásul az új esetek számának észlelésében lehet a hiba: például az, hogy nem ott tesztelnek, ahol a leginkább terjed a járvány, mert kevés az oltatlan ember, hanem ott, ahol magas az oltottak aránya. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy csak egy véletlen ingadozás látható az alacsony esetszámok miatt.