Nem indít eljárást a Médiatanács az RTL Klub ellen a leszbikus csókjelenet miatt

2021.09.10. 12:01 Módosítva: 2021.09.10. 12:02

A nemrégiben hatályba lépett törvénymódosítás miatt aktualizálta a televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásában irányadó ajánlását a Nemzeti Média– és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, valamint egy állampolgári bejelentést is megvizsgált az új szabályok alapján – közölte az MTI-vel a hatóság kommunikációs igazgatósága. 

A közleményben kifejtik: a televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásának irányadó szempontjait tartalmazó médiatanácsi ajánlást a médiatörvény július 8-án hatályba lépett módosítása miatt volt szükséges kibővíteni. 

Azt is közölték: a testület nem indít eljárást az RTL Klub szolgáltatója ellen a Barátok közt júliusi adásában látható leszbikus csókjelenet miatt, mivel az nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját.

Mint írták, állampolgári bejelentés után a testület 2,75 millió forintra bírságolta túl enyhe korhatár-besorolás miatt a Rádió1 szolgáltatóját, további 75 ezer forintra pedig annak vezető tisztségviselőjét egy májusi „Balázsék” címmel futó, reggeli adás miatt.

A korhatári kategóriára, illetve az idősávokra vonatkozó dokumentum a Médiatanács honlapján is olvasható lesz napokon belül. Az ajánlás többek között azt is rögzíti, milyen szempontok alapján kell a műsorszámokat a 18 éven aluliaknak nem ajánlott, V. kategóriába sorolni,

amelyeknek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.  • Hírek
  • Hírek