2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Az összeomlás szélén Afganisztán és egy budai közlekedési csomópont

IMG 7653 (1)
2021.09.10. 20:06
A káosz küszöbén Afganisztán; gondok lehetnek egy fontos tömegközlekedési vonallal Budapesten; exkluzív interjú Peter Stögerrel, az FTC vezetőedzőjével és Tótka Sándor olimpiai bajnok kajakozóval. Ezekről írtunk ma az Indexen.
  • Egy névtelenséget kérő egészségügyi dolgozó megtámadta a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét szabályozó kormányrendeletet az Alkotmánybíróságon. Az indítványozó érthetetlennek és a kormányzati kommunikációval ellentétesnek nevezte, hogy az elmúlt másfél évben áldozatos szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozókkal szemben a rendelet súlyosan méltatlan kényszerhelyzetet teremtett. Az alkotmányjogi panaszt soron kívüli eljárásban bírálják el. Részletek itt.
  • Közhely, mégis igaz: a magyar politikában még rövid távra is igen nehéz előrejelzést adni, mert a bennünket körülvevő világban rendkívül sok a bizonytalanság. A nehézségek ellenére az emberek többsége mégis azt várja, hogy mondjunk valamit, próbáljuk felkészíteni őket a várható kimenetelekre. Mellár Tamás publicisztikája itt.
  • Nemcsak a közlekedési szakértők, hanem pártpolitikai hovatartozástól függetlenül a fővárosi politikusok is egyetértenek abban, hogy Buda és ezzel Budapest egyik legfontosabb kötöttpályás közlekedési korridorja a Szilágyi Erzsébet fasor. Naponta 100 ezer utas használja az 56-os, az 59-es és a 61-es villamost. A vonal azonban katasztrofális állapotban van, a végét járja. Részletek itt.
  • Az ENSZ, valamint nemzetközi pénzügyi és orvosi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy ha Afganisztán nem kap gyorsan külső segítséget, összeomlik az ország gazdasága, és átláthatatlan, totális káosz fog eluralkodni. Helyzetkép itt.
  • Belarusz és Oroszország uniója a finishez érkezett – írja az Economist egy belarusz tisztviselő kijelentésére hivatkozva. Még 1999 decemberében Aljakszandr Lukasenka elnök olyan egyezményt írt alá Oroszországgal, amelynek eredményeként, egy harmincpontos folyamat végén unió jön létre a két állam között. Elemzésünk itt.
  • Peking lassan az élet minden területébe beleszól, korlátozásokat, utasításokat és irányelveket fogalmaz meg a zenei ipartól kezdve az oktatásig, miközben Hszi Csin-ping kínai elnöknek egyre erősödik a személyi kultusza. Részletek itt.
  • Peter Stöger, a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban címvédő Ferencváros vezetőedzője exkluzív interjút adott az Indexnek. A korábban a Borussia Dortmundot is irányító szakemberrel az elmúlt három hónap tapasztalatairól, a magyar labdarúgók helyzetéről, Franck Boli büntetést érő viselkedéséről, Szerhij Rebrov örökségéről, saját filozófiájáról, céljairól és a szurkolókról is beszélgettünk.
  • A nyári szünet után visszatér az Index Sportcast, új évadunk első adásának vendége pedig Tokió olimpiai bajnoka, Tótka Sándor volt. A kajakozóval beszélgettünk többek között arról, hogy változtatta meg az életét ötkarikás győzelme, mi volt karrierjének fordulópontja, valamint szót ejtettünk tudatos életmódjáról is. Podcast itt.

FEMINA. Azért fejlesztette ki a kukoricapelyhet, hogy megelőzze a maszturbációt: Dr. Kellogs furcsa története. John Harvey Kellogg nevéről sokaknak a kukoricapehely ugrik be, ami nem is véletlen, hiszen részben hozzá köthető a termék és a márka kifejlesztése. Az viszont már kevésbé köztudott, hogy a finomság megalkotása a férfi maszturbációellenes kezeléseinek része volt. Történetéről és mai szemmel meghökkentő módszereiről a Femina írt bővebben.

DÍVÁNY. Problémás a mobilhasználatod? A képernyőidőből nem fog kiderülni. A technológia kamaszokra (és felnőttekre) gyakorolt hatása meglehetősen vitatott téma a médiában. Valóban negatívan befolyásolja a mentális egészségünket a megnövekedett képernyőidő? Vagy eltúlozzuk a mobilhasználattal kapcsolatos aggodalmakat? A Dívány cikkéből kiderül, hogy azért sem kaptunk egyértelmű eredményeket a témában, mert eddig a rossz kérdéseket tettük fel.

További híreinket ide kattintva böngészhetik.