Misével és gyertyás körmenettel folytatódik a NEK, itt számítson lezárásra

2021.09.11. 06:26

Szentmisét és gyertyás körmenetet tartanak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) részeként szombaton Budapesten, emellett családi nap várja az érdeklődőket előadásokkal, koncertekkel, beszélgetésekkel a Margitszigeten – írja az MTI.

A kora esti ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatja be a Kossuth téren. A szentmise előtt beszédet mond I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka. A szentmise végén a hívek gyertyás menetben vonulnak a Hősök terére.

A kongresszus margitszigeti családi napján, az Alsó-Nagyréten két színpadon lesznek programok, továbbá 70 sátorban mutatkoznak be a szerzetesrendek, katolikus közösségek, lelkiségi mozgalmak. Fellép mások mellett Szalóki Ági előadóművész, Lackfi János költő, Mező Misi és az Euchariszt Együttes, a Kaláka Együttes és az Irish Coffee zenekar.

A sátrakban kerekasztal-beszélgetések, előadások, gyónási lehetőség, kézműves és interaktív foglalkozások várják a résztvevőket. Az esemény végén a résztvevők Székely János szombathelyi megyés püspök vezetésével vonulnak majd az esti ünnepi szentmise helyszínére, a Kossuth térre.

Jön a pápa, lezárják a fél várost

Mint megírtuk, péntek éjféltől lezárták a járműforgalom elől a Kossuth Lajos teret és környékét az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hétvégi rendezvényei miatt.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki közleményében tudatta, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) eseménye miatt vasárnap 6:30-tól 17:30-ig szakaszosan és időszakosan lezárják a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér E porta – 4. számú főút – M0-ás autóút – M3-as autópálya bevezető – Kacsóh Pongrác úti felüljáró – Kós Károly sétány – Hősök tere – Andrássy út útvonalat. A BKK közölte, hogy egyebek mellett

  • a vasárnapi záróesemény miatt a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as buszok módosított útvonalon, a Keleti pályaudvar helyett a Lehel térig járnak. 
  • A 72M trolibusz a 75-ös trolival összevonva, az Orczy tér és a Jászai Mari tér között jár. A 70-es és a 73M trolibusz nem közlekedik.
  • A 74-es trolibusz helyett a 74A trolibusz közlekedik a Csáktornya park és a Mexikói út között, de előreláthatólag 16:00-ig a Mexikói út felé a trolik terelve, az Erzsébet királyné útján közlekednek, ahol a belváros felé át lehet szállni az 5-ös buszra.
  • A 76-os trolibusz módosított útvonalon, két szakaszon közlekedik a Jászai Mari tér és a Ferdinánd híd (Izabella uta), valamint a Keleti pályaudvar és a Károly körút (Astoria M) között.
  • A földalatti várhatóan 16:00-ig rövidített útvonalon, a Vörösmarty tér és az Oktogon között jár. A 100E és a 200E buszok forgalmát hatósági zárás miatt várhatóan több alkalommal is korlátozzák a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér közelében. A 200E vasárnap napközben nem tér be a Cargo Cityhez. 
  • Pénteken 22:00-tól lezárták a közúti forgalom elől az Andrássy utat az Oktogon és a Dózsa György út között, valamint a Dózsa György utat az Ajtósi Dürer sor és a Podmaniczky utca között.
  • A 105-ös és a 178-as buszok az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton járnak. A 979-es éjszakai járat a Nagymező utca és az 56-osok tere között a 70-es és a 74-es trolibusz útvonalán közlekedik.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) digitális térképekkel segíti majd a vasárnapi zárómise résztvevőit, és részletes mentési tervvel gondoskodnak a látogatók biztonságáról – hasonlóan az augusztus 20-i tűzijátékhoz – bárki megkeresheti majd a hozzá legközelebbi mentőautót, gyakorlatilag pillanatok alatt.   • Hírek
  • Bankszámla