Megszólalt az ITM, átalakítják a tanárképzést

2021.09.17. 13:35

Hat helyett

öt évig tart a jövőben a felsőfokú tanárképzés,

a hallgatóknak minden félévben lesz szakmai gyakorlatuk, a napokban megjelent rendeletmódosítás értelmében pedig 2022 szeptemberétől új szaktanári képzések is indulhatnak természettudományos területen – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Mint írják, a kormány kiemelt célja, hogy a felsőoktatás egységes és átjárható rendszerben képezzen a hivatásuk gyakorlására még alaposabban felkészült pedagógusokat, ezért a minisztérium szakbizottsága javaslatokat dolgozott ki, amelyeket a kormány el is fogadott. 

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás értelmében a jelenleg 4+1 vagy 5+1 éves képzés a következő tanévtől egységesen 5 évig tart majd, arra épülhet az egyéves választható szaktanári mesterképzés.

A jelenleg két féléves, összefüggő tanári gyakorlat eloszlása egyenletesebbé válik: egy féléves szakmai gyakorlatot a képzés végén kell megszervezni – írták, ismertetve: a hallgatóknak minden félévben lesz szakmai gyakorlatuk, így a kezdetektől folyamatosan fejleszthetik tanári kompetenciáikat.

Ahogyan arról már írtunk, a természettudomány-tanárok hiánya évek óta egyre növekvő problémát jelent az iskolák számára. Most úgy tűnik, az ITM rendezni kívánja a kialakult helyzetet, ugyanis a közlemény szerint 

a megújuló tanárképzés egyik újdonsága az integrált természettudományos tanárképzés, a természettudomány-környezettan tanárszak elindítása.

A nyolc, országos képzőhelyen legkiválóbb szakembereinek összefogásával megvalósuló képzésen az ismeretek gyakorlatias, kísérletezésen alapuló átadására képes pedagógusok szerezhetnek diplomát. Az új tanári szak a tervek szerint Budapesten, Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán, Pécsen, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben indul el 2022 szeptemberétől – áll a közleményben.  • Hírek
  • Hírek