Orbán Viktor bejelentette, év végéig meghosszabbítják a rendkívüli jogrendet

D MTI20210716003
2021.09.17. 07:40
Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában bejelentette, hogy az év végéig meghosszabbítják a rendkívüli jogrendet. A miniszterelnök az őszödi beszédről és a pápa látogatásáról is beszélt, valamint azt is elmondta, hogy miért fontos Magyarország számára az EU-tagság.

Dermesztő pillanat volt a magyar politikában – így jelezte Orbán Viktor, hogy mindmáig nem változott a véleménye Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéről, amely kereken 15 évvel ezelőtt szivárgott ki, szeptember 17-én. 

A miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában ijesztőnek nevezte azt, hogy „ez a múlt” ma is vissza akar térni. 

Véresre verték az embereket, az emberek ellenében kormányoztak

– sorolta, majd a 2006-os rendőri erőszakot a politikai döntésekkel hozta összefüggésbe. Szerinte ugyanis ezt a helyzetet gazdasági lépések is megelőzték, emelték a gázárat, elvették a családtámogatást – példálózott.

Éveket vettek el az emberek életéből, csak azért, hogy egy hazugsággal megszerzett hatalmat megpróbáljanak megtartani, és a végén csődbe vitték az országot

– mondta a Gyurcsány-kormányról, hozzátéve: „milyen jó, hogy talán egy év, és az utolsó rossz emlék is eltűnik az életünkből”, ha a 13. havi nyugdíjat sikerül visszaadni.

Rossz hír reggelre

A miniszterelnök ezt követően a nemzeti konzultációról is szót ejtett. Ezzel kapcsolatban kifejtette: Már a kilencvenes évek elején azt gondolták, hogy majd lesz idő, amikor „nemcsak négyévente kérdezik meg az emberek véleményét” a választásokon, hanem a kormány megpróbál módszereket találni arra, hogy az emberek a fontos kérdésekről elmondhassák véleményüket.

A mostani konzultációról azt mondta, a koronavírus-járvány miatt látták szükségét annak, hogy elindítsák a folyamatot mert „mert a járvány meg fogja változtatni az életünket” és fontos döntések következnek. Egy nehéz évtized előtt állunk,

migrációk és járványok korát fogjuk élni.

– mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: a konzultáció azért is fontos, mert annak eredményéből miniszterelnökként tudhatja, hogy az emberek mit gondolnak egy-egy kérdésről és ezáltal az egész ország álláspontját közvetítheti. Kifejtette továbbá: törekszenek arra, hogy a konzultáción megjelenő vélemények kézzelfogható eredményekben is megtestesüljenek, például a hitelmoratóriumnál is tették ezt.

Lehet, hogy ez rossz hír reggel, de csak abból tudunk megélni, amiért megdolgoztunk

– mondta ezután a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy a trianoni békeszerződés révén Magyarország  az ásványkincsek, nyersanyagforrások többségét elvesztette. „Ebben az országban csak abból élhetünk meg, amiért megdolgoztunk” – szögezte le, majd hozzátette: nem szabad segélyre építeni a gazdaságot.

Magyarországon ma többen dolgoznak, mint 1990 óta bármikor

– emlékeztetett. Arról, hogy mi a helyzet a várható gazdasági növekedéssel – amelytől a többi közt a 13. havi nyugdíj is függ –, azt mondta, hogy jelenleg pozitívak az előrejelzések. „Kormányzati intézkedéssekkel – van ennek csínja-bínja –, úgy éreztük, hogy meg tudjuk célozni az 5,5 százalékos növekedést”, és most úgy tűnik, hogy sikerül is elérni ezt a célt – mondta Orbán Viktor.

Jó, ha mindenki tudja, hogy 2010 után erről a segélyalapú, Gyurcsány-féle munkáról lebeszélő gazdaság helyett egy munkaalapú gazdaságot építettünk fel. […] Ezért van pénz

– tette hozzá Orbán Viktor, ahhoz kapcsolódva, hogy miből fogják finanszírozni a kormányzati gazdasági intézkedéseket.

Az oltás működik, nem a maszk

A megoldás nem ez – mondta Orbán Viktor arról, hogy bár nem kötelező, a közterületeken egyre többen viselnek maszkot. Beszélt arról is, hogy jön a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és az oltás az, ami működik, és kisebb a kockázat, ha valaki beoltatja magát. Általánosan nem lehet elrendelni a kötelező oltást, mert „ezt a magyar ember gyomra nem veszi be”, de ő mindenkit kér, hogy adassa be a vakcinát.

Év végéig marad a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend

A járvánnyal kapcsolatban a miniszterelnök arról is beszélt, ohgy a cselekvőképességet fenn kell tartani.

Ezért a veszélyhelyzet és rendkívüli jogrend állapotát az év végig meg fogjuk hosszabbítani

– jelentette ki. 

Ezért fontos az EU-tagság

Orbán Viktor az Európai Uniós tagságról is ejtett néhány szót az interjúban. Elmondta: sok pénz jön az Európai Uniótól, de ha ebből levonja azt, amit a nyugatiak minden évben kivisznek az országból, akkor ez a mérleg már negatív. Ebből kifolyólag az EU-tagság nem a befolyó pénz miatt fontos, hanem azért, mert piacot jelent Magyarországnak.

Tehát az Európai Unió mellett nekünk azért kell kiállnunk, mert csak így tudjuk eladni a munka révén előállított termékeinket

– fejtette ki a miniszterelnök. „Ezért mondom azt, hogy hiába recseg-ropog, az utolsók közt leszünk, akik ott lesznek az Unióban, ha az egyszer befejezi a pályafutását” – tette hozzá. Orbán Viktor arra is kitért, hogy a brüsszeli helyreállítási alap valójában egy hitel, amelyet majd vissza kell fizetni, ezért

nem olyan nagy baj,

hogy az EU nem akarja odaadni. Ha nem jön a brüsszeli hitel, akkor kimegyünk egyedül a pénzpiacra, és onnan pótoljuk a hiányzó forrásokat – mondta.

„Go ahead”

Az interjúban Orbán Viktor beszélt a Budapesten tartott 52. Eucharisztikus Kongresszusról is. Óriási élmény volt – mondta, hozzáfűzve, rossz vitának tartja, hogy Ferenc pápa hány órán át volt itt az egyhetes esemény zárómiséje miatt. Szerinte a katolikus egyházfő azért jött el Magyarországra, mert el akart jönni, mert „fontosak vagyunk neki” – hangsúlyozta. 

Azzal kapcsolatban, hogy miről beszélgettek Ferenc pápával, Orbán Viktor azt mondta,

kerülték azokat a témákat, amelyekben nem értenek egyet, például a migráció kérdését.

Ugyanakkor a pápa nagyon örült a családügyi intézkedéseknek, mivel – Orbán Viktor szerint – ő is látja, hogy nagy erők dolgoznak azon, hogy relativizálják a családot.

Azt mondta, hogy »Go ahead!«, csináljátok, és csinálni is fogjuk

– ezt mondta a miniszterelnök szerint a pápa a családpolitikával kapcsolatban.Hozzátette: a katolikus egyházfő még nála keményebben is kimondta, hogy „a család az apa, anya, gyerek és pont”.

Arról, hogy a pápa a külföldi médiumok – például a BBC – tudósítása szerint az antiszemitizmus veszélyére hívta fel a figyelmet, Orbán Viktor azt mondta, hogy szerinte mindenhol ezt teszi az egyházfő, ezért ez nem olyan meglepő. A miniszterelnök úgy vélte, Budapesten nincsenek veszélyben a zsidók, ellentétben például Berlinnel és Párizzsal. Persze fontos, hogy a pápa mindenhol felhívja a figyelmet arra, hogy gyűlölet nem helyes – zárta az interjút Orbán Viktor. 

A péntek reggeli rádiós interjúk vonatkozásában a miniszterelnök néhány hét hatásszünet után vette most fel újra a fonalat, reggel 6:55-kor már posztolt is az interjúról a Facebookon.

(Borítókép: Orbán Viktor beszédet mond a Kossuth rádióban. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)  • Hírek
  • Hírek