Döröghet az ég, aztán megnyugszunk

2021.09.18. 14:46

Szombat délután túlnyomóan napos idő várható a gyorsan vonuló gomolyfelhők mellett. Kisebb záporokra elsősorban az északi megyékben lehet számítani, de máshol sem lehet teljesen kizárni a csapadékot − olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

A meteorológusok szerint Észak-Dunántúlon csak kisebb mennyiségű csapadék valószínű, azonban az északkeleti harmadban nagyobb valószínűséggel az ég is megdörrenhet. Az északnyugati szél élénk, többfelé megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között várható, de északkeleten ennél kissé alacsonyabb értékeket is mérhetünk.

Várható hőmérséklet szombat délután
Várható hőmérséklet szombat délután
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szombaton este a gomolyfelhők feloszlanak és az ország jelentős részén kiderül az ég, ugyanakkor az északkeleti megyék fölött erősen megnövekszik a felhőzet. Ott gyenge záporeső kialakulhat. Párássá válik a levegő, főleg a Dráva mentén köd is képződhet. Késő estére többnyire 11 és 16 fok közé hűl le a levegő, hajnalra 6 és 14 fok közé csökken a hőmérséklet.

Várható hőmérséklet szombat este
Várható hőmérséklet szombat este
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat három megyében adott ki egyes szintű figyelmeztető előrejelzést zivatarok kialakulása miatt. A figyelmeztetés a következő megyékben érvényes:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye,
  • Hajdú-Bihar megye
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

A szöveges figyelmeztetés szerint a Miskolc−Debrecen vonaltól északkeletre helyenként zivatar előfordulhat, emellett kisebb eséllyel az északi határvidéken is kialakulhat egy-egy zivatar. A zivatarokat intenzív csapadék, apró szemű jégeső és esetleg viharos széllökések is kísérhetik.

zivatar
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Humánmeteorológia

Az orvosmeteorológiai jelentés szerint az időjárás a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg leginkább, ami többeknél fejfájást, migrént eredményezhet. Az idegrendszer sem működik a megszokott módon ilyen időjárási helyzetekben, ez azt jelenti, hogy nem biztos, hogy olyan gyorsan tudunk reagálni a hirtelen történésekre, mint általában, ezért aki autóba ül, fokozottan figyeljen az utakon.

A szomorkás idő tartós álmosságérzés jelentkezhet, és a frontérzékenyeknél emelkedik az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma. Szintén ezzel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. A vércukorszint alacsonyabbá válhat. Gyakoriak lehetnek ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok is.  • Hírek
  • Bankszámla