Ha nem lenne elég az ősz, jön a magassági teknő és a hidegörvény

2021.09.20. 17:51

Kedd estig magassági teknő, illetve hidegörvény alakítja a Kárpát-medence időjárását, csak rövid időszakokra süthet ki a nap, és a déli országrészben helyenként jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). 

A magassági teknő nem más, mint a nyomási szintek térképein megjelenő alakzat, amely hasonlít egy teknőre. A környezetéhez képest ugyanazon légnyomási értékek alacsonyabban vannak, emiatt a teknő közeledtével a felhő- és csapadékképződéshez kedvező, felfelé irányuló áramlások jelentkeznek. A hidegörvény pedig az OMSZ kisszótára szerint a magaslégkörben található, ciklonális forgású, a környezeténél hidegebb légörvény, amelynek kisebb fajtája a hidegcsepp, nagyobbik pedig a magassági ciklon.

Hétfőn este többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd szakadozik, csökken a felhőzet, de csak kisebb körzetekben derül ki. Elsősorban a Dél-Alföldön, valamint éjjel az Alföld középső részén lehet eső, zápor. Holnap a közepesen és erősen felhős időszakok között rövidebb napos időszakok lesznek jellemzők, számottevő csapadék nem várható. Az északias szél napközben sokfelé megélénkül, néhol meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 fok között alakul, de a kevésbé felhős helyeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 13 és 18 fok között valószínű.

Bár már szeptember 20-t írunk, a hónapban sok helyen a mostani az első jelentősebb mennyiségű csapadék – állapítja meg az Időkép. Ez idáig délnyugaton esett a legtöbb eső,

Csurgón már 32 milliméter gyűlt össze, 

ami az átlagos szeptemberi mennyiség mintegy kétharmadának felel meg. Úgyhogy ne bánkódjunk egy kis eső miatt, az még mindig csak enyhíti az aszályt.  • Hírek
  • Bankszámla