Koronavírus: ezer felett a hétvégi új fertőzöttek száma, hónapok óta nem volt ilyen

D ATI20201125118
2021.09.20. 08:59

A hétvégi összesített adatok szerint Magyarországon 36,911 mintavételből 1072 lett pozitív, meghalt 13 beteg – derült ki a kormányzati tájékoztató portál hétfőn közzétett adataiból.

  • A beoltottak száma 5 859 814, közülük 5 571 043 fő már a második oltását is megkapta.
  • A harmadik oltást már 612 ezren felvették.
  • A járvány kezdete óta összesen 818 231 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytak száma 30 136 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma 780 465 fő, az aktív fertőzötteké 7630 főre emelkedett.
  • Kórházban 380 beteget ápolnak, közülük 45-en vannak lélegeztetőgépen.

A hétvégi adatokat az operatív törzs május 25. óta napi bontás nélkül közli. Az oldal utoljára pénteken közölte a járványügyi adatokat, akkor 479 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt öt beteg. Kórházban 353 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 41-en voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5 855 039 volt, közülük 5 564 586 fő már minkét oltást felvette, a harmadik oltás lehetőségével 590 ezren éltek.

Az Index megnézte, hogyan alakultak a hétvégi fertőzöttségi adatok augusztus óta. Grafikonunkon jól látható, hogy az újonnan talált fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik, az adatok tanúsága szerint pedig június óta a legtöbb hétvégi fertőzöttről van szó.

fertőzött
Fotó: Index

A halálozások száma változóan alakult a hétvégéken, akadt, ahol 12, de olyan eset is volt, amikor egy halálos áldozatról sem számoltak be a koronavírusról tájékoztató oldalon.

halott
Fotó: Index

A szakemberek szerint a negyedik járványhullám teljesen különböző az előzőktől. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora korábban úgy fogalmazott, hogy az oltások és a jelentős mértékű átfertőzöttség miatt kevesebben vannak kitéve a fertőzésnek. A legnagyobb problémát az agresszív delta-variáns jelenti, ami miatt fontos lenne, hogy mindenki éljen az oltás lehetőségével.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is hasonlóan vélekedik a negyedik hullámról. Szeptember elején egy televíziós interjúban megjósolta, hogy a fertőzöttek száma folyamatosan nőni fog az elkövetkező időszakban, és senki nem tudja megmondani, hogy mire számíthatunk. Mint mondta, optimistábban látnák a következő hónapokat, ha többen vették volna fel az oltást.

Az infektológus egy másik alkalommal arra is kitért, hogy a koronavírus mellett más felső légúti megbetegedések is támadhatják a szervezetet, ugyanis az időjárás kedvez ezeknek. Szlávik János mindenki számára azt javasolja, hogy forduljon háziorvosához, akinél teszttel könnyen és gyorsan eldől, hogy a lázas, köhögős betegség hátterében az influenza vagy a koronavírus áll.

Az Index szeptember elején kampányt indított, hogy minél többen oltassák be magukat. Mint írtuk, társadalmi felelősségünk, hogy mindenkihez szólva megértessük: visszakapott szabad életünk csak akkor folytatódhat, a nyáron a korábban megszokott kerékvágásba visszatérő közösségeink csak úgy maradnak működőképesek, ha minél többen kérik és felveszik az oltást. 

(Borítókép: Orvos ellenőrzi egy koronavírusos beteg lélegeztetését a Jósa András Oktatókórház Covid intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)  • Hírek
  • Bankszámla