Harminc évnyi munka után nettó 150 ezer forintot vihet haza egy dajka

2021.09.22. 20:02

Egyre több panasz érkezik a Pedagógusok Szakszervezetéhez az óvodai dajkák és a pedagógiai asszisztensek részéről, mert a sok évnyi munka után alig emelkedik a bérük. Az egyik budapesti óvoda dajkája például harminc év után is nettó 150 ezer forintot vihet haza.

Kifizetjük a számlákat, aztán hónap végén gondolkozunk, hogy hogyan tovább. Azt gondolom, hogy ez eléggé szégyen az államra nézve. Van egy alap fizetésünk, az mindenkinek ugyanannyi. Mindegy, hogy érettségije van, vagy dajka végzettsége

− mondta egy budapesti dajka az RTL Klub híradójában. A nő elmondta azt is, hogy mindez azért van, mert a dajkák kimaradnak mindenféle életpályamodellből és bérrendezésből.

Gusztony Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke elmondta, hogy  csak a minimálbér és a garantált bérminimum növekedése esetében számíthatnak fizetésemelésre a dajkák. Hozzátette, hogy egyre többen panaszkodnak a  nevelést és oktatást segítők is.

Itt a kormány által letagadott pedagógushiány miatt a pedagógus asszisztensekre hihetetlen feladat hárul

− emelte ki a PSZ alelnöke, aki elmondta azt is, hogy egyre több a speciális igényű gyerek, akikre több figyelmet kellene fordítani.

Az ügyben az RTL Klub megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, akik azt a választ adták: vizsgálják a köznevelésben dolgozók bérfejlesztésének lehetőségeit.