Karácsony Gergely: Fontos az elszámoltatás, de a polgárháborús helyzetet el kell kerülni

2021.09.23. 17:48

Eddig csak ő és Márki-Zay Péter tudta legyőzni választáson a Fideszt – mondta Karácsony Gergely a 24.hu-nak adott interjúban, amelyben a Fudan Egyetemről, Tóth Csaba és Hadházy Ákos vitájáról, valamint arról is beszélt, miként szólítaná meg a bizonytalan szavazókat.

A főpolgármester az interjú elején azt mondta, hogy szerinte néhány hacker biztosan azon dolgozik, hogy szabotálják az ellenzéki előválasztást. Megerősítette azt az értesülést is, hogy a szerver leállását előidéző beavatkozások egy része Kínából érkezett.

Hogy ki van mögötte, azt komolyabb vizsgálat után lehetne megmondani. Szerintem nem Soros György vagy Brüsszel

– mondta, majd arra is visszautalt, hogy Volner János például már korábban is kilátásba helyezte az előválasztás meghekkelését.

A főpolgármester azt is leszögezte: arra számít, hogy megnyeri az előválasztást, de az eddigi közvélemény-kutatások alapján bármi megtörténhet. Ugyanakkor visszautalt a Závecz Research egyik felmérésére, amely szerint ha Dobrev Klára nyer, akkor az ellenzéknek nincs esélye a Fidesz ellen, míg az ő győzelme esetén megverhetik a kormánypártot.

Arra a kérdésre, hogy budapesti főpolgármesterként nem vonja-e el túl sok energiáját a kampány, azt mondta: nem kell mindent személyesen felügyelnie, és a város jövője nagy mértékben azon múlik, hogy mi lesz 2022 tavaszán.

Kéjes örömmel néznék, hogyan állunk bele a földbe. Nem csak mi, hanem az egész önkormányzati rendszer

– mondta arról, hogy mi fog történni, ha ismét a Fidesz kerül kormányra. A főpolgármester ezzel kapcsolatban arra is visszautalt, hogy Parragh László nemrég már fel is vetette az iparűzési adó (HIPA) újbóli elvonásának lehetőségét.

Karácsony Gergely azt is leszögezte: nincs kizárva az atlétikai világbajnokság megrendezésének lehetősége, de ehhez az kell, hogy a kormány ne adja át a Diákváros ingatlanjait a Fudan Egyetemnek, illetve hogy végrehajtsák az Egészséges Budapest Programban előírtakat. A Fudan ügyéről azt mondta: abból most már akkora botrány lett, hogy szerinte végső soron már sem a kormány, sem a kínaiak nem akarják igazán végrehajtani a beruházást. Hozzátette:

A mi álláspontunk egyértelmű: legyen kormányváltás, és akkor lesz Diákváros és lehet atlétikai vb is.

Arra vonatkozóan, hogy mit tervez, ha megnyeri az előválasztást, Karácsony Gergely azt mondta, hogy a kampányában a bizonytalanok megszólítására fog fókuszálni. Egyben azt is fogja kérni, hogy a többi, radikálisabb hangnemet megütő ellenzéki politikus ebben ne akadályozza őt:

Ők ugyanis más politikát keresnek, mint amilyet a teljes joggal harcias és felfűtött ellenzéki tábor kér.

A zuglói Tóth Csaba és Hadházy Ákos közti ellentétekkel kapcsolatban azt mondta: szerinte egy identitásvitáról van szó, ami azért zajlik, mert egy párt úgy pozicionálta magát, hogy ő a tiszta, korrupciótól mentes erő. Mindeközben leszögezte: támogatja, hogy Tóth Csaba kétesnek tartott ügyeit megvizsgálja az Országos Előválasztási Bizottság.

A korruptnak vélt fideszes politikusok választások után elszámoltatásával kapcsolatban, amely az ellenzéki kampány egyik főtémája lett, a főpolgármester fontosnak nevezte, hogy megtörténjen az elszámoltatás, de el szeretné kerülni, hogy polgárháborús helyzet alakuljon ki:

Az én politikai projektem nem a háború, hanem a béke. Egyes ellenzéki politikustársaim – ha jóhiszeműek is – nem értik, hogy az ő forgatókönyvükkel ugyanazt a polgárháborús politikát fűtenénk parlamenti többséggel a birtokunkban, amit meg kellene szüntetnünk. És amiben élünk már húsz éve.

Végezetül a főpolgármester elmondta: szerinte a Fidesz is arra készül, hogy ő nyeri az előválasztást, ezért is kezdték meg ilyen hamar a kampányt ellene. Vannak más olyan ellenzéki jelöltek a versenyben, akiknek a győzelme esetén „pezsgőt bontanának” – tette hozzá.

Az indulók között ketten vagyunk, akik már legyőzték a Fideszt: Márki-Zay Péter és én

– szögezte le. Az ellene szóló kampányt pedig úgy minősítette, hogy szerinte nem éri el a célját. Úgy vélekedett:

Kialakítottak rólam egy képet, hogy nem vagyok elég kemény küzdő, de erre sikerült rácáfolni: még mindig itt vagyok, mosolygom, teszem a dolgomat, és hiába költenek most már napi 3 millió forintot a lejáratásomra, ez annyira izzadságszagú, hogy nem működik.