Maffiózó csapott össze plagizálókkal, elszabadultak az indulatok a szlovák parlamentben

2021.09.23. 19:05

Botrányba fulladt a szlovák parlament csütörtöki ülése. A törvényhozásban Robert Fico volt miniszterelnök az Irány – Szociáldemokrácia (Smer) politikusa mondott beszédet, amelyet azonban a pénzügyminiszter Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt (O’LaNO) politikusa megzavart azzal, hogy felmutatott egy papírt a beszéd alatt. Ezen az állt:

A gyilkos az utcasarkon a morálról prédikál. 

Fico épp Roman Mikulec, az O’LaNO belügyminiszterének visszahívásáról beszélt. Azt mondta, hogy a belügyminiszter visszaélt a jogkörével, és nem tudott megbirkózni a tárca vezetésével, ezért vissza kell hívni a pozíciójából.

A papír felmutatása után Robert Fico Boris Kollár házelnöktől kért segítséget, aki a Család Vagyunk (Sme rodina) nevű párt politikusa. Kollár azonban azt mondta, hogy

MATOVIC NEM VÉTETT A HÁZSZABÁLY ELLEN, MIVEL NEM KINTRŐL HOZTA MAGÁVAL A PAPÍRT, HANEM AZ ÜLÉSEN ALKOTTA MEG A FELIRATOT.

Mit várnak a plagizálóktól? Se az egyiknek, se a másiknak nincs műveltsége, se semmije

– mondta erre Fico a házelnökre és Matovicra utalva. Mindkét politikus 2020 nyarán keveredett plágiumbotrányba.

Kollár erre azt kérdezte Ficóra utalva, hogy a maffiózóktól mit lehet várni.

 Inkább leszek maffiózó, mint hogy plagizáljak, de ez már egy másik dolog

– mondta erre Fico, aki szerint nevetséges úgy értelmezni a házszabályt, hogy a vizuális segédeszközöket nem lehet behozni, de a parlamentben el lehet őket készíteni. Hozzátette: legközelebb ők akkor egy százméteres vásznat fognak behozni, és arra fognak festeni az ülésen.