Döntést vár az orvosi kamara az ügyeleti díjakról

2021.09.28. 12:44 Módosítva: 2021.09.28. 12:44

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége olyan fenntartható ügyeleti rendszert szeretne, ami egyenletesen biztonságos ellátást nyújt a betegeknek, és megtartja, nem pedig kihasználja, kizsigereli az orvosokat, olvasható a köztestület állásfoglalásában. A MOK olyan ügyeleti díjat kíván elérni, amely motivációt jelent a többletmunka vállalásra, ugyanakkor a jövedelemben nem irreálisan magas arányú, és a szakterületek között nem teremt ésszerűtlen és feszültségkeltő nagy különbségeket.

A kamara szerint egységes ügyeleti díjazásra van szükség, az ügyeletben töltött idő egyetlen szakaszának a díjazása sem lehet kevesebb, mint az alapbérből számolt óradíj.

Kapcsolódó

Küszöbön az orvosi ügyeleti díj emelése

Az egyeztetések még zajlanak, de a kormány nyitott arra, hogy emelje az összeget.

A testület szerint az ügyelet után kötelezően kiadandó pihenőidő nem csökkentheti a jövedelmet. Az ügyelet díjazásának óradíját nem elsősorban a szolgálati időhöz kell kötni, hanem az ellátott feladathoz. A MOK úgy véli: az alapdíjat korrigálni kell különböző szorzókkal; az ügyeletben betöltött pozíció, a munkavégzés időpontja, az ügyelet jellege, a végzett munka munkajogi besorolása: elrendelt túlmunka, vagy önként vállalt többletmunka.

A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása szerint négy hónapja egyeztetnek az Országos Kórházi Főigazgatósággal az ügyeleti rendszer átalakításáról. A MOK szerint reménykeltő, hogy a tárgyalásokon a legtöbb kérdésben egyetértés mutatkozott, azonban a döntés mind az alapösszeg, mind díj szerkezete, illetve az intézmények, osztályok, szakterületek pótlékok szempontjából való konkrét besorolása tekintetében még várat magára. A kamara szerint a feszültségek mielőbbi oldásáért szükség lenne az ügyeleti rendszer és díjazás mihamarabbi rendezésére.