Hétvégén jön a tavasz, de addig többször elázunk

2021.09.30. 07:14

Többnyire erősen felhős vagy borult időre lehet számítani csütörtökön, csak késő délelőttől kezd el nyugat felől csökkenni a felhőzet, de a Tiszántúlon egész nap felhős marad az ég – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A frontális csapadéksáv lassan a keleti országrész fölé helyeződik, keleten még este is lehet számítani esőre. A szél a Dunántúlon északnyugatira, északira fordul, megerősödik, máshol pedig mérsékelt marad a légmozgás.

A hőmérséklet kora délután 14 és 19 fok között alakul, a tartósabban csapadékos részeken hidegebb lesz. Késő estére 10 és 14 fok közé hűl a levegő.

Az Időkép szerint délelőttig a délkeleti tájak kivételével többfelé kell esőre, záporokra számítani, míg napközben a legtöbb helyen borongós lesz az idő, többfelé várható eső. Bár a csapadékzóna keletebbre húzódik, nyugat felől elkezd felszakadozni a felhőzet. A Dunántúlon feltámad az északias szél, délután 13 és 20 fok között várható a hőmérséklet.

Pénteken már több lesz a napsütés, de nyugat, északnyugat kivételével még gyakran megnövekedhet a felhőzet, viszont csak néhol fordulhat elő átmenetileg kisebb eső, zápor. A délkeleti szél északnyugaton élénkülhet meg. Több helyen párás, ködös lesz a reggel. Hajnalban a Dunántúlon 3 és 8, a Dunától keletre 8 és 13, napközben 16 és 21 fok várható.

Szombaton sok napsütésre készülhetünk. Kisebb zápor csak elvétve északkeleten lehet. A délkeleti szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Délután 17 és 22 fok közötti hőmérséklet várható.

Vasárnap túlnyomóan napos, száraz idő ígérkezik. Sokfelé élénk, nyugaton, északnyugaton erős, néhol viharos lesz a délies szél. A csúcshőmérséklet 19 és 25 fok között alakulhat. A meleg, többfelé szeles idő hétfőn is kitarthat.