Részeg voltam – állítja a náci karlendítés közben lefotózott ózdi alpolgármester

2021.10.05. 15:33

Amint arról tegnap az Index is beszámolt, újabb karlendítős fotó került elő az ózdi jobbikos alpolgármesterről, Farkas Péter Barnabásról, amelyet már meglehetősen nehéz zsidóellenes feliratok előtti csoportképre felhívó integetésnek nevezni. Ráadásképp pedig napvilágot látott egy fotó az elődjéről, Fidrus Péterről is, aki ugyanezen zsidóellenes feliratok előtt állva Hitler-bajuszt imitál az ujjaival. 

Fidrus Péter korábban bőszen kiosztotta Farkas Péter Barnabást: közösségi oldalán azt írta, utódja „megbukott a jóérzésű emberek előtt, s amíg a pozíciójában van, a város jó hírnevét sározza be”. Miután róla is napvilágot látott az ominózus fotó, a bejegyzés – hogy, hogy nem – eltűnt, mint szürke szamár a ködben. 

Az éj leple alatt aztán Farkas Péter Barnabás előállt az újabb magyarázattal: most azt állítja, illuminált állapotban volt, amit röstell.

Soha nem voltam holokauszttagadó, soha nem voltam egyetlen szélsőséges, rasszista szervezetnek tagja, eszméik mindig is távol álltak tőlem, akik személyesen ismernek, ezt tudják is rólam

 – írta, bár a karlendítés tényét most már nem tagadta le, mint fogalmazott: „őszintén bánja és sajnálja”, ami történt, ma pedig már nem tenné meg. Bízik benne, hogy jóvá tudja tenni, a bocsánatkérését pedig elfogadják a sértettek. Aztán hamarosan a politikus emlékezete is hiányos lett, megfogalmazása szerint ugyanis

amikor szembesítettek az első nyilvánosságra került fotó tényével, még arra sem emlékeztem, hogy valaha készülhetett rólam ilyen fotó, hiszen távol állnak tőlem a fasiszta, fajgyűlölő gondolatok. A fotó kötetlen programon, vélelmezett baráti társaságban készült, és nem titok, hogy illuminált állapotban voltam akkor, amit röstellek. A sajtómegkeresésre akkor még csak a homályos emlékekből táplálkozva ismertettem a kép elkészültének körülményeit. 

Aztán hozzátette, később, „téves nyilatkozatai” után jutott eszébe, hogy megkeresse elődjével történt beszélgetését, ahol világossá vált, hogy bizony több, „sokkal direktebbnek tűnő” fotó is készült, ezért sajnálja, hogy nem nyilatkozott korábban.

Egyelőre kérdéses, hogy a magyarázattal mennyire győzte meg a nagyérdeműt, a hozzászólásokat ugyanis a politikus korlátozta bejegyzése alatt, a reakcióemojik alapján azonban a legtöbben inkább viccesnek találták a bejegyzést. 

Reggel aztán Fidrus Pétertől is megérkezett a magyarázat a Hitler-bajuszos képre. Ebben a fotók készítését „otromba tréfának” nevezte, amit „rosszkor, rossz helyen” követtek el. Aztán némiképp érdekes módon „megköszönte az alpolgármester úrnak”, hogy „végre” közzétette a róla készült képet, mert ezzel minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a napvilágot látott fotók milyen aspektusban készültek.

Saját magát buktatta le vele, hiszen nyilvánosan, közleményben hazudott, amikor azt állította, hogy ő az előtte állóknak integetett...

 – fogalmazott.

Fidrus Péter ezt követően visszautasította a rasszizmus vádját, bár hozzátette, hogy „igény bizonyára lenne rá”. Azzal indokolt, hogy több cigány származású barátja, ismerőse is van, emellett alapítványával több száz csomaggal segítette a rászorulókat, „ruhaosztással, tűzifával, diákok utaztatásával és egyéb módon”. Azt is közölte, hogy

viszont határozott véleményem van a cigányság azon részéről, akik ordibálnak, szemetelnek, bűncselekményeket követnek el a környezetemben, és ezekre a problémákra reagálok is.

Egyébként Fidrus Péter állítása szerint tegnap az ügyrendi bizottság megvonta a bizalmat Farkas Péter Barnabástól.

Az előválasztáson végül kevéssel alulmaradó politikust a Jobbik mellett a Demokratikus Koalíció támogatta, az LMP és a Momentum kihátrált mögüle.