Veszély leselkedik ránk

2021.10.06. 06:36

Esik és esik és esik. Az ország túlnyomó részén egész nap erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor, néhol esetleg az ég is megdörrenhet. Csapadékra legkisebb eséllyel a keleti, északkeleti negyedben lehet számítani; ezzel szemben ettől nyugatabbra, délnyugatabbra nagyobb területen gyűlhet össze kiadós mennyiség – ígéri az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az ország teljes nyugati felében citromsárga figyelmeztetés van érvényben zivatarra, ahol az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de emellett esetenként jégeső és szélerősödés is előfordulhat.

Nagyrészt a délkeleti, keleti szelet kísérhetik élénk, helyenként erős széllökések, ugyanakkor késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon az északira forduló szél erősödhet meg több helyen is. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 20 fok között várható, a tartósan csapadékos tájakon lesz a hűvösebb. Késő este jobbára 9 és 15 fok közötti értékeket mérhetnek – jelzi előre az Időkép

Holnap már egyre inkább a tőlünk délnyugatra örvénylő mediterrán ciklon csapadékrendszere fog dominálni, és az ország nyugati, délnyugati felén várható majd a kiadósabb mennyiség. Továbbra is az északkeleti, keleti régióban a legkisebb az esély csapadékra. Jelentős mennyiség érkezhet, lokálisan akár extrém mennyiség is, így a mostani időjárási helyzet hordoz magánban némi veszélyforrást – figyelmeztet az OMSZ, emlékeztetve arra, hogy nagyon hasonló lesz a légköri felállás egy tavaly nyári helyzethez, ami 178 milliméteres napi csapadékrekordot okozott.